Duterte se prvo uporedio sa Hitlerom, pa ga nazvao ludakom

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte posetio je Memorijalni centar Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i tamo Hitlera nazvao ludakom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2018.

19:17

Duterte se prvo uporedio sa Hitlerom, pa ga nazvao ludakom
Foto: Tanjug/AP

Ta izjava izazvala je pažnju jer je Duterte sebe jednom uporedio sa Hitlerom.

Ta izjava predstavlja dramatični zaokret za Dutertea, koji je 2016. godine svoju kampanju protiv dilera droge uporedio s Holokaustom, rekavši da bi bio srećan da pogubi tri miliona zavisnika od droge.

On se kasnije izvinio zbog te izjave. Danas je govorio s poštovanjem tokom obilaska Jad Vašema i naveo da Holokaust nikada ne bi trebalo da se ponovi i da nema mesta za despote u modernom svetu.

"Ne mogu da zamislim zemlju koja sluša ludog lidera i ne mogu nikada da shvatim prizor ljudskog bića koji ide da serijski ubija, ubija starce, žene i decu. Nadam se da se to neće ponovo desiti", rekao je Duterte, dodavši da uvek postoji lekcija za učenje i da bi se despota i lidera koji pokazuju ludilo odmah trebalo otarasiti.

Duterteu, prvom predsedniku Filipina koji je došao u posetu Izraelu, priređen je srdačan doček uprkos kritikama da je on lider koga optužuju za kršenje ljudskih prava u smrtonosnom obračunu s dilerima droge.

On će, kako se očekuje, tokom četvorodnevne posete započete u nedelju, razgovarati s izraelskim zvaničnicima i o prodaji oružja Filipinima.

Danas se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom. Oni su zajedno prisustvovali potpisivanju tri sporazuma u oblasti trgovine, nauke i socijalne zaštite.

Netanjahu je rekao da Filipinci poslednjih godina pomažu starima u Izraelu, uključujući Netanjahuovog oca.

Duterte je zahvalio Izraelu što je domaćin radnicima iz Filipina, kojih ima oko 28.000, i za pomoć njegovoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: