Linkovi

Mogerini uoči dijaloga: Stvarna šansa za postizanje sporazuma


Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu (arhivski snimak)
Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu (arhivski snimak)

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je uvjerena da će sastanak dva predsjednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, naredne sedmice u Briselu, rezultirati sporazumom "koji će pokriti sva otvorena pitanja". Mogerini je ponovila stav da će Unija stati iza održivog sporazuma dvije strane koji bude u skladu sa medjunarodnim pravom, dok austrijsko predsjedavanje EU insistira da se na Zapadnom Balkanu računa i sa diplomatskom snagom Amerike.

Godišnji sastanak evropskih ambasadora sa šeficom diplomatije Unije bio je prilika da se naglase i očekivanja a medju njima, posebno, očekivanje da će se višegodišnji dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji se u Briselu vodi uz posredovanje EU, uskoro uspješno završiti.

"Vjerujem da postoji stvarna šansa da predsjednici Vučić i Tači mogu postići sporazum koji bi pokrio sva otvorena pitanja izmedju Beograda i Prištine. Sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane. Sporazum koji je u potpunosti u saglasnosti sa medjuanrodnim pravom i koji će pomoći da se stabilizuje cijeli region. Da podsjetim - naredne godine će biti dvadeset godina od rata na Kosovu i vjerujem da je vrijeme da konačno stavimo tačku na taj konflikt. Dakle, moramo da učinimo sve, uz naše partnere u Evropi, regionu, na medjunarodnoj sceni, počevši od Savjeta bezbjednosti, da podržimo pregovore dvije strane", poručila je Federika Mogerini.

Slučajno ili ne, Visoka predstavnica je u pobrajanju adresa od kojih Brisel očekuje podršku u rješavanju kosovskog pitanja, izostavila Vašington. Medjutim, šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel, zemlje koja do kraja godine predsjedava EU je, zaključujući neformalni skup evropskih ministara ukazala - Amerika je zaustavila krvoproliće u BiH, transatlantsko partnerstvo je opet potrebno u stabiliziranju jugoistoka Evrope.

"Mnogi od nas se sjećaju jeseni 1995., da tada nije bilo vojne intervencije Amerike, krvoproliće u BiH bi se vjerovatno nastavilo još neko vrijeme. Sada, kada imamo ključnu situaciju na jugoistoku Evrope, važna je saradnja, ponekad i inspirativno takmičenje, ali možemo da radimo zajedno i to je trenutak kada transatlantska saradnja može da se ukljuci na veoma plodonosan način", naglasila je Knajsel.

XS
SM
MD
LG