Federika Mogerini neće se kandidovati za novi mandat

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je u Briselu da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2018.

18:55

Federika Mogerini neće se kandidovati za novi mandat
Foto: GettyImages

Bivša italijanska ministarka spoljnih poslova, koja je bila uključena u pregovore s Iranom o nuklearnom programu, izjavila je da želi da "ostavi kuću urednu" svom nasledniku posle mandata, koji joj ističe u oktobru 2019, kao i ostalim zvaničnicima u Evropskoj komisiji.

"Imamo još mnogo toga da uradimo ove godine. Najpre treba da očuvamo ono što smo do sada postigli", rekla je ona otvarajući godišnju konferenciju ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu.

Federika Mogerini, iz Demokratske stranke u Italiji, postala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost 2014. godine u Evropskoj komisiji, čiji je predsednik Žan-Klod Junker, kojem takođe ističe mandat u oktobru 2019. godine.

Mogerinijeva ulaže napore za opstanak nuklearnog sporazuma Irana posle američkog istupanja, a od dolaska na funkciju nadgleda razne inicijative saradnje o jačanju autonomije EU u oblasti odbrane i bezbednosti.

Evropski komesari nemaju ograničene mandate, ali je poslednjih godina običaj da se odlazeći komesar ne kandiduje za novi mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: