Mogerini: Sporazum Vučića i Tačija do 2019. godine 1Foto: EPA-EFFE/FLORIAN WIESER (Arhiva)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu i odbrambenu politiku Federika Mogerini je najavila mogućnost da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa do naredne godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa.

Mislim da postoji stvarna šansa da predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači mogu postići sporazum koji se odnosi na sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine, rekla je Mogerini na konferenciji ambasadora EU.

Sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa između dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može pomoći u stabilizaciji čitavog regiona, ocenila je ona.

Prema rečima Mogerini, naredna godina ključna jer se obeležava 20 godina od rata na Kosovu, stoga, ona veruje da je „vreme da okončamo taj konflikt“.

Mogerini je pred EU ambasadorima iznela mišljenje da se moraju angažovati svi, kako u Evropi, tako i na međunarodnoj sceni, kako bi se podržali „pregovori kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice“.

Mogerini je u govoru ambasadorima spomenula postizanje istorijskog sporazuma između Makedonije i Grčke kojim je rešen višegodišnji spor oko imena i odblokran evropski put Skoplja, kao i mogućnost otvaranja pristupnih pregovora EU sa Tiranom.

Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka, istakla je Mogerini i dodala da je prisustvo EU u regionu neophodno kako bi se sprečio uticaj ostalih faktora.

Uvek kada smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta, poručila je Mogerini.

Mogerini je najavila i da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari