Linkovi

"Crna Gora mora brzo ući u Evropsku uniju"


Premijeri Crne Gore i Bugarske, Duško Marković i Bojko Borisov
Premijeri Crne Gore i Bugarske, Duško Marković i Bojko Borisov

Crna Gora nakon ulaska u NATO mora velikom brzinom ući u Evropsku uniju, rekao je u ponedeljak u Podgorici predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Bugarski premijer istakao je u Podgorici da je tokom bugarskog predsjedavanja EU Zapadni Balkan bio u fokusu, a da je tako i danas nakon što je Austrija preuzela predsjedavanje Unijom.

Crna Gora, kako je naveo, do kraja godine ima vremena i šansu da otvori dva poglavlja i u procesu pristupanja mora biti brza, jer su u maju naredne godine izbori za Evropski parlament, nakon čega slijedi formiranje Evropske komisije.

„Balkan će tada biti na poslednjem mjestu, pa treba iskoristiti vrijeme do kraja godine. Uvjereni smo da Crna Gora nakon ulaska u NATO mora velikom brzinom ući u EU“, ocijenio je Borisov.

On je rekao da su Crna Gora i Bugarska partneri u NATO, navodeći da su nedavno u Bugarskoj održane vojne vježbe u kojima su učestvovali i pripadnici Vojske Crne Gore i pokazali veliku spremnost. Borisov je naveo da je za obje države važan razvoj regionalne infrastrukture.

Komentarišući situaciju u regionu, Borisov je kazao da se nada da će Kosovo i Srbija nastaviti mirovni proces, ali da se Bugarska neće miješati, kao i da će Albanija i Makedonija krenuti svojim evropskim putem

Crnogorski premijer Duško Marković je kazao da je Bugarska sve vrijeme bila uz Crnu Goru, vjerovala u njenu ambiciju i mogućnosti i pružala, ne samo političku podršku. Sada sve zavisi od sposobnosti Crne Gore da ispuni obaveze, prihvati standarde i obezbijedi njihovu implementaciju.

Marković je kazao da su Crna Gora i Bugarska najozbiljnije pokrenule priču o regionalnom infrastrukturnom povezivanju koje je važno za ekonomski napredak regiona i poboljšanje kvaliteta života građana.

„Jadransko – jonski put ušao je u deklaraciju samita u Sofiji, a to se desilo isključujući zahvaljujući Borisovu“, rekao je Marković.

Marković je naveo da su odnosi dvije države veoma skladni, navodeći da Crna Gora i Bugarska dobro funkcionišu u okviru NATO-a. On smatra da je potrebno pronaći novi prostor za ekonomsko povezivanje.

XS
SM
MD
LG