US open: Svi čekaju derbi Đoković - Federer 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Dominik Tim napravio je prvo iznenađenje na ovogodišnjem US openu pobedom nad Kevinom Andersonom u osmini finala u samo tri seta – 3:0 (7:5, 6:2, 7:6).

Austrijski teniser moraće u četvrtfinalu da napravi još veće čudo ukoliko misli da prođe dalje pošto će mu rival biti jedan od tri glavna favorita za osvajanje Otvorenog prvenstva SAD, Rafael Nadal.

Španski teniser se u osmini finala valjano namučio protiv Gruzijca Nikolasa Basilašvilija koga je posle 203 minuta igre savladao sa 3:1 (6:3, 6:3, 6:7, 6:4). Iako je izgubio samo jedan set, Nadal je poene osvajao posle dugih razmena lopti, morajući da do svakog gema dolazi doslovno agresivnom igrom.

– Nije bio lak meč. Protivnik je odlično igrao uprkos tome što nije bio favorit. Bila je ovo velika borba i srećan sam što sam iz nje na kraju ja izašao kao pobednik – rekao je Nadal.

Američki teniser Džon Izner je tek drugi put u karijeri prošao u četvrtfinale US opena pobedom nad Milošem Raonićem – 3:2 (3:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:2). Naredni rival biće mu Huan Martin del Potro koji je do pobede protiv Borne Ćorića došao lakše nego što se očekivalo – 3:0 (6:4, 6:3, 6:1).

Iako sve do kasno sinoć nisu bili poznati svi parovi četvrtfinala, oči medija i teniskih analitičara okrenute su ka očekivanom derbiju između Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Srbin je u osmini finala igrao protiv 68. tenisera sveta Žoaoa Souze, a Švajcarac protiv australijskog autsajdera Džona Milmana koji zauzima 55. poziciju na ATP listi. Američki mediji navode da će se Đoković i Federer sastati sedmi put na US openu, kao i da je pobednik tog duela već viđen u finalu uz Rafaela Nadala. Međusobni skor Novaka i Rodžera na tvrdoj podlozi američkog tla je 3:3. Federer je bio bolji u prva tri meča 2007. (finale), 2008. i 2009. godine, a Đoković je trijumfovao 2010, 2011. i poslednji put u finalu 2015. Za tenisku legendu Matsa Vilandera nema dileme da se mečom Đoković – Federer ustvari odlučuje ko će u finale, iako će oni svoj susret igrati u četvrtfinalu. Nadal bi po njegovim rečima trebalo da navija za Federera jer samo Đoković može da ga pobedi u finalu.

– Nadal neće pre finala izgubiti ni od koga. On je odličan igrač i tačno je tempirao formu za ovaj turnir. Ako bude samo do tenisa, bez povredi, nema ko da ga spreči da uđe u borbu za trofej. Jedini koji može da ga pobedi u finalu je trenutno Novak Đoković. Možda Rodžer Federer ako bude u zanosu, ali teško. Istrošiće se ukoliko pobedi Đokovića i u finalu će ga stići umor – zaključio je Vilander.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari