1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Zaštitite demokratiju!

3. septembar 2018.

Demokrati Nemačke, branite se! Posle Kemnica je jasno – neprijatelje demokratije, a u to spadaju i političari Alternative za Nemačku (AfD), mora nadzirati služba Ustavne zaštite, smatra Astrid Prange.

https://p.dw.com/p/34CXy
Anti-AfD Protest Augsburg
Foto: Reuters/W. Rattay

Dokle tako? Do kada će savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer dopuštati Alternativi za Nemačku (AfD) i njenim sledbenicima da gaze demokratsku pravnu državu? Posle Kemnica je postalo jasno da se demokratija ne sme ograničiti na to da, u ime slobode mišljenja, otrpi neprijatelje Ustava iz redova desnih ekstremista. Ona mora da se brani svim sredstvima pravne države.

U jednoj aktuelnoj anketi, više od pola ispitanika izjasnilo se za to da Ustavna zaštita nadzire Alternativu za Nemačku. Ti ljudi su s pravom zabrinuti. Partija čiji članovi pozivaju na „juriš na medijske kuće“ i na linč – predstavlja opasnost. Partija koja organizuje zajedničke skupove sa ksenofobnim, desničarskim pokretom Pegida, šuruje sa ekstremnim desničarima.

Odobriti Ustavnoj zaštiti da nadzire rad neke stranke jeste najoštrije sredstvo pravne države ne računajući zabranu. Sredstvo je dozvoljeno ako postoji osnovana sumnja da neko udruženje ili partija planiraju ili izvode protivustavne aktivnosti.

Smišljeno podrivanje demokratije

Radikalizacija Alternative za Nemačku nije ništa novo, kao ni zahtev da tu stranku nadzire Ustavna zaštita. Nisu samo socijaldemokrate, političari Zelenih kao i delovi demohrišćana ukazivali na opasne tendencije u Alternativi za Nemačku. Članovi te stranke su iz istog razloga istupali iz nje.

Najpoznatija su bivša šefica stranke Frauke Petri, kao i bivša portparolka grupacije „Hrišćani u Alternativi za Nemačku“ Anete Šultner, ili Franciska Šrajber koja je predvodila omladinsku organizaciju stranke. U svojoj knjizi „Inside AfD“, jedna bivša partijska aktivistkinja svedoči o sve jačoj dominaciji desnonacinalnog krila okupljenog oko Bjerna Hekea.

Ta stranka odavno je skinula građansku masku. Njeni verbalni izgredi nemaju samo cilj da iz temelja poljuljaju pravnu državu i da joj se narugaju. Njeni članovi smišljeno relativizuju nacističke zločine, kao što je u junu pokazala skandalozna poseta članova stranke memorijalnom kompleksu koncentracionog logora Oranienburg.

Zehofer se odmara na sofi

Izgleda da je bavarska služba Ustavne zaštite u analizi opasnosti više uznapredovala od bivšeg bavarskog premijera i sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nemačke Horsta Zehofera. Naime, u Bavarskoj službeno nadziru rad Alternative za Nemačku još od marta. Pokrajinskoj Ustavnoj zaštiti pala je u oči bliskost stranke sa organizacijom „Građani Rajha“.

Ali to što važi u Bavarskoj, izgleda ni izdaleka ne važi na saveznom nivou. Tako to vidi Zehofer. Za njega, kako kaže, ni posle Kemnica nisu se stekli uslovi za „totalno nadziranje Alternative za Nemačku“. Zehofer nikada nije povukao svoju tešku optužbu na račun savezne vlade iz 2016. da je politika prema izbeglicama dovela do „protivpravne vladavine“. Time je obradovao Alternativu za Nemačku.

Kako „protivpravna vladavina“, vladavina nepravde izgleda, to je Zehofer mogao da vidi na primeru Kemnica. Ali on to ne vidi. Iako bi savezni ministar unutrašnjih poslova trebalo da bude prvi koji će braniti pravnu državu. Da ponovimo reči ministra spoljnih poslova Hajka Masa – Zehofer bi morao „da ustane sa svoje sofe“.

Krajnje je vreme da odbranimo našu demokratiju od njenih neprijatelja. Ko na ulicama demonstrira za demokratska prava zaslužuje podršku. A onome ko huškački propagira mržnju pravna država mora pokazati jasne granice. Naime, pravo na slobodno mišljenje ne podrazumeva pravo na ukidanje demokratije.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android