Haos u Tripoliju: Vanredno stanje, 400 zatvorenika pobeglo

Oko 400 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u libijskoj prestonici, dok nedaleko odatle u Tripoliju besne sukobi između rivalskih oružanih grupa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.09.2018.

09:31

Haos u Tripoliju: Vanredno stanje, 400 zatvorenika pobeglo
EPA-EFE/STR

Zatvorenici su silom otvorili vrata zatvora Ain Zara, a čuvari nisu mogli da ih zaustave, rekao je isti, neimenovani libijski zvaničnik, potvrdivši saopštenje sudske policije koje je objavljeno na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Zatvor se nalazi u južnom delu Tripolija, oblasti u kojoj se već nedelju dana vode žestoke borbe između rivalskih grupa.

Da bi se okončali sukobi, misija UN u Liiji pozvala je "razne relevantne strane" da se u utorak u podne sastanu radi "hitnog dijaloga o bezbednosnoj situaciji".

Vlada Libije, koju priznaju UN, proglasila je vanredno stanje u Tripoliju i okolini zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, uključujući i civile. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je povređeno 96 osoba, preneo je AP.

Borbe su počele prošle nedelje između naoružanih grupa iz Tripolija sa drugim naoružanim grupama iz jednog mesta južno od libijske preštonice. U saopštenju koje je izdala vlada, sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u haos, piše agencija i podseća da je tada svrgnut, a zatim i ubijen dugogodišnji lider te zemlje Moamer Gadafi.

Od tada, zemljom upravljaju dve suprotstavljene vlade, jedna sa sedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obe vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: