Dragan Đukanović: Veoma značajna poseta Vučića Kosmetu

Saradnik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za RTS da je predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji veoma značajna za Srbe koji žive u južnoj srpskoj pokrajini. Ocenjuje da će Srbima tokom posete biti ukazano koje su mogućnosti i limiti sa kojima se Srbija suočava u procesu dijaloga.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je tokom posete predsednika Srbije bitno da se ukaže koji su to potencijalni putevi za rešavanje ovog pitanja.

"Poseta Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji je veoma značajna, pre svega zbog Srba koji žive na KiM, mislim da će biti ukazano Srbima koje su zapravo mogućnosti i limiti sa kojima se Srbija suočava u procesu dijaloga sa Prištinom. Veoma je značajno da se ukaže koji su to potencijalni putevi za rešavanje ovog pitanja, pre svega za poboljšanje položaja, kako srpskog naroda na KiM, tako i položaja Srpske pravoslavne crkve, rešavanje imovinskih pitanja, pitanja koja su i dalje otvorena i nedovoljno definisana", navodi Đukanović.

Dodaje da se proteklih nekoliko nedelja radi na ubrzanju procesa dijaloga između Beograda i Prištine.

"Vidimo da se što formalno što neformalno intenzivno ubrzava dijalog Beograda i Prištine. Mislim da je najbitnije što će doći do sastanka u petak u Briselu i što će na njemu da se krene u operacionalizaciju opštih principa koji su već predviđeni procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine", ocenjuje Đukanović.

Dodaje da se ulazi u neku vrstu završnice procesa koji bi, kako kaže, trebalo da rezultira rešenjem koje bi zadovoljilo obe strane.

"Naravno Srbija ne bi bila poražena ili bila u nekom inferiornom položaju", ocenjuje Đukanović.

Navodi da je tokom susreta Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Alpbahu došlo do približavanja stavova Beograda i Prištine o pojedinim pitanjima.

"A što se samog razgraničenja tiče tu uglavnom sve zavisi od stavova međunarodne zajednice, pre svega SAD, i, naravno, mere u kojoj će Evropska unija biti spremna da podrži takvo rešenje", navodi Đukanović.

Ocenjuje da Evropska unija ima fleksibilniji pristup.

"Mislim da je veoma značajno da EU ima jedan fleksibilniji pristup, odnosno spremna je da podrži onakvo rešenje kakvo bi dogovorili predstavnici Beograda i Prištine", smatra Đukanović.

Dodaje da je došlo do revizije stavova SAD i da one zapravo u ovom trenutku pre svega insistiraju na nastavku dijaloga i njegovom uspešnom epilogu, a da će svakako podržati bilo kakvo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво