Zvanično formiran Savez za Srbiju

Savez za Srbiju, politički blok koji čini deset opozicionih partija i pokreta, formalno je osnovan večeras u Beogradu.
Među glavnim tačkama programa Saveza jeste stvaranje uslova za fer izbore, borba protiv kriminala, protivljenje članstvu Prištine u UN, nova ekonomska politika, zapošljavanje mladih i borba protiv siromaštva.
 
Savez za Srbiju osnovali su Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Pokret za preokret, pokret "Otadžbina", Udruženi sindikati "Sloga", Zajedno za Srbiju i nekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
 
Osnivači Saveza za Srbiju, povodom zvaničnog formiranja tog opozicionog bloka, u zajedničkom saopštenju uoči ove skupštine ocenili su danas da politička scena u Srbiji "više nije ista" i da sada "svi opozicioni birači imaju nadu da može doći do promena". 
 
U zajedničkoj izjavi, lideri tog opozicionog bloka naveli su da se nisu okupili samo da bi smenili vlast koju predvodi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, već da bi "smenili politiku ponižavanja svih građana Srbije". 
 
"Zato smo prešli sa reči na dela i dogovorili se oko 30 programskih tačaka od čijeg sprovođenja zavisi normalan život svakog građanina. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanje porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije - tu nema mesta našim ideološkim razlikama. To daje nadu da u Srbiji može doći do promena", navodi se u izjavi.
 
Zajedničku izjavu potpisali su bivši predsednik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, predsednici Zdrave Srbije i Levice Srbije, Milan Stamatović i Borko Stefanović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsednik pokreta "Otadžbina" Slaviša Ristić i predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović. 
 
Lideri ovog opozicionog bloka ranije su navodili da će odluke u savezu biti usvajane konsenzusom, da neće imati jednog predsednika, već Predsedništvo, u kome će biti predstavnici svih deset osnivača, a predsedavajući će se rotirati na svakih mesec dana po azbučnom redu imena članova predsedništva.
 
Kako su najavljivali, pored Predsedništva funkcionisaće i posebno telo - Konferencija za Srbiju, koja će raditi kao konsultativni organ Saveza u kome će svi oni koji tom bloku kasnije pridruže, moći da pronađu svoje mesto.
 
Glavni odbor DS danas je pre osnivanja Saveza za Srbiju odlučivao o ulasku DS u ovaj blok. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac pozvao je ranije danas članove Glavnog odbora te stranke da podrže odluku o učešću stranke u osnivanju Saveza za Srbiju, navodeći da jačanjem tog opozicionog bloka jača i sama DS.
  • Teško će to ići ....

    06.09.2018 17:23
    @Predsednik Vojvodine
    Raspored snaga je takav, da se autonomija Vojvodine može da ostvari samo kroz jake demokratske stranke, koje će odneti prevagu u Skupštini Srbije i lobirati za tu autonomiju.
    Sve ostale aktivnosti bi bile rušenje Ustava.
    Trenutna situacija, po pitanju autonomije Vojvodine, je vrlo teška, jer pod SNS vlašću je nemoguće ostvariti ono što se imalo u vreme DS-a i što se moglo dalje razvijati.
    Drugim rečima, same vojvođanske stranke su nedovoljno jake da se mogu izboriti za svoje interese u Skupštini Srbije, a bez jake “beogradske” stranke, koja će to podržati.
  • Izvinite

    04.09.2018 14:00
    gospodo
    Izvinite gospodo iz LSV-a koji ovde pišete nećete glasati (zbog fašista), znam da ste vi ti koji to pišete. A ne smeta vam da LSV u Novom Sadu bude u koaliciji sa SNS-om, inkorporiranom Trećom Srbijom, DDD (ti su ljudi i dalje u vlasti i preduzećima)………………

    Samo nemojte biti licemeri, od vaše autonomije nema ni A, samo korist i bogaćenje vašeg šefa i ostale ekipe. Koji je tih kao bubica od kad je u Gradskoj vlasti-
  • Staus quo

    04.09.2018 09:56
    @@boljitak kroz prozo
    Znači prijatelju,
    Po tebi ne treba ništa menjati, da ne bi bilo još lošije?
    Imaš lep odgovor kroz komentar Izmenjivost.
    Pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.