Vesti

0

Formiran Savez za Srbiju

Autor: AP

Izvor: Beta

Formiran Savez za Srbiju

Izvor: Foto: Beta / Emil Vas

Među glavnim tačkama programa Saveza jeste stvaranje uslova za fer izbore, borba protiv kriminala, protivljenje članstvu Prištine u UN, nova ekonomska politika, zapošljavanje mladih i borba protiv siromaštva.

Savez za Srbiju osnovali su Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Pokret za preokret, pokret "Otadžbina", Udruženi sindikati "Sloga", Zajedno za Srbiju i nekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je i inicirao osnivanje tog bloka.

Nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozvao je sve pojedince, stranke i organizacije da se priključe savezu, i da zajedno naprave zemlju kakvu žele.

"Počeli smo da gradimo jednu kuću koja je prosperitetna. Nije dosta nas 10, potrebno je da se okupe svi pojedinci. Ljudi priključite nam se, dajte da zajedno radimo, ostavite priče o mandatima, o pozicijama, dođite da napravimo zemlju kakvu želimo", rekao je Đilas.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da razlike među članicama saveza nisu bitne, već je bitno da slušaju građane Srbije i da normalizuju svakodnevni i politički život.

"Jedino širok savez može biti savez, a sve ostalo su ideoliške ili programske koalicije. Mi živimo u pretpolitičko doba, nisu bitne razlike, bitno je to što nas objedinjuje, a objedinjajuje nas to što želimo da napravimo državu u kojoj možemo da pokazujemo svoje posebnosti i razlike", rekao je Lutovac.

On je dodao da će razlike i programske koalicije doći na dnevni red, tek kada se stvori demokratska država.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da sada građani imaju mogućnost da biraju između ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije.

"Građani imaju jasnu alternativu sada, da biraju između aktuelne ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije", rekao je Obradović i dodao da oni nisu Savez protiv bilo koga, već Savez za Srbiju.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da članovi Saveza moraju da budu solidarni, da sa verom u dostojanstvenu državu i "švedsku Srbiju" naprave nešto zbog čega se neće stideti sutra da pogledaju u oči svojoj deci.

Lideri Zdrave Srbije i Pokreta za preokret, Milan Stamatović i Janko Veselinović istakli su da je prvi zadatak za koji moraju da se izbore stvaranje uslova za fer i demokratske izbore.

Predsednik pokreta "Otadžbina" sa Kosova i Metohije Slaviša Ristić rekao je da su oni odlučili da pristupe savezu jer u jednoj od 30 tačaka, oko kojih su se okupili, jasno piše da će se poštovati Ustav Srbije i Rezolucija UN 1244 i međunarodno pravo i da će se protiviti bilo kojem aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodnog subjektiviteta, uključujući članstvo u UN "takozvane države Kosovo".

Predsednik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović rekao je da oni pristupaju savezu jer žele da se bora za prava radnika, koji su danas obespravljeni.

Na skupu u Centru "Sava" govorili su i pisac Ljubivoje Ršumović, rediteljka Jelena Balašević, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR