Najnovije vesti
Vesti Vojvodina
ŽEŽELJEV MOST Građani i tužni i zadovoljni; Funkcioneri: Sjajna slika otišla u sveti

ŽEŽELJEV MOST Građani i tužni i zadovoljni; Funkcioneri: Sjajna slika otišla u sveti

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je danas svečanom otvaranju Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu, na mestu gde se nekada nalazio istoimeni, ali u NATO bombardovanju srušeni most.

Žeželjev most, Novi Sad Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Žeželjev most, Novi Sad

Građani kažu da su zadovoljni, jer njihov grad konačno u punoj funkciji ima sva tri mosta.

Dok stariji sa nostalgijom pominju i stari Žeželjev most, mlađim Novosađanima se sviđa novi, a u komentarima ističu da je lep i atraktivan. Pre nekoliko meseci, most je pušten u rad za železnički saobraćaj, a od danas građani mogu da ga pređu i automobilom, biciklom i peške.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je danas, povodom otvaranja novog Žeželjevog mosta, da je to od ogromnog značaja za, pre svega nacionalni železnički transport, jer je u pitanju jedan od najbitnijih saobraćajnih koridora.

On je naglasio da će novi most rasteretiti saobraćaj u Novom Sadu koji je u međuvremenu višestruko uvećan.

- Prvi utisci su izuzetni, most je zaista velelepan i u arhitektonskom, ali i u tehničkom smislu. On ima tri puta veću nosivost od Žeželjevog - kaže za Tanjug predsednik pokrajinske Vlade.

Mirović je podsetio i na to da je Novi Sad i pre 3,5 decenije već imao tri mosta, te da je sada samo vraćen most koji je srušen u bombardovanju 1999. godine.

- Predsednik Vučić je rekao da će početi izgradnja još jednog mosta. Videćemo da li će on biti na ovom Fruškogorskom koridoru, koji treba da se nalazi dva kilometra odavde, prema Sremski Karlovcima ili će u samom tkivu grada - ističe Mirović.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Sve su svemu, zaključuje, danas sjajna slika odlazi iz Novog Sada.

Da je novi mosni prelaz veoma važan infrastrukturni objekat za Novi Sad, ali i simobol pobede, oporavka i obnove grada i cele Srbije posle NATO agresije 1999. godine, podsetio je i gradonačelnik "srpske Atine", Miloš Vučević.

- Novi most ima ogorman infrastrukturni znacaj za Novi Sad i celu Srbiju, pošto se nalazi na železničkom Kridoru 10 i deo je buduće brze pruge Beograd - Budimpešta i stvaraju se uslovi da se realizuje jedan od najvećih infrastrukturnih projekata brza pruga Beogad - Budimpešta - rekao je Vučević Tanjugu.

On kaže da novi most ima dva koloseka za brzinu vozova do 160 km na sat, te ističe da on povezuje ne samo dve obale Dunava, bačku i sremsku, već da olakšava i tranzitni putnički i teretni saobraćaj koji ne mora više da ide kroz grad.

- Most ima i simoblično značenje, znak je pobede oporavka i obnove Novog Sada i Srbije nakon NATO agresije 1999. Evo, 19 godina kasnije Novi Sad je dobio ono što mu je nepravedno oduzeto 1999. godine - poručio je gradonačelnik.

Vučević ističe da je Novosađanima konačno vraćeno ono što im je bilo nepravedno oduzeto, od strane onih koji nisu dobro mislili ni tom gradu ni Srbiji.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

- To je snažna simobolika obnove, razvoja i napretka. Zato smo i kandidovali tu temu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer ne želimo da ostanemo na tri mosta, već da pričamo o novim mostovima i daljem razvoju. To je jedini put razvoja Srbije i Novog Sada - naveo je on.

Gradonačelnik kaže da je od danas taj most ponovo u funkciji za drumski saobaćaj i da treba još da se završi deo pristupnih saobraćajnica sa sremske strane, što će biti gotovo u narednih nekoliko meseci.

- Pravi se velika petlja, ali će saobraćaj moći da funkcioniše - objašnjava Vučević i dodaje da predstoji veliki projekat - uklanjanje montažnog mosta koji je bio postavljen umesto starog Žeželjevog mosta i da je rok za njegovo uklanjanje tri meseca.