Čuvena "M" nakon Oskara, dobija nagradu za životno delo

Britanskoj glumici Džudi Denč, koja je široj filmskoj publici poznata po ulozi "M" u filmovima o Džejmsu Bondu, na španskom filmskom festivalu u San Sebastijanu biće uručena nagrada za životno delo.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 01.09.2018.

13:04

Čuvena
Foto: Getty

Denč (83), koja je 1999. osvojila Oskara za najbolju sporednu žžensku ulogu, tumačeći kraljicu Elizabetu I u filmu "Zaljubljeni Šekspir", 25. septembra dobiće nagradu Donostia.To će biti njeno prvo gostovanje na filmskom festivalu u San Sebastijanu gde će se prikazati njen novi film "Red Džoan", reditelja Trevora Nana. U filmu nadahnutom stvarnim događajem, Denč glumi penzionerku koju iznenada privede MI5 pod sumnjom da je bila dugogodišnja KGB-ova špijunka. Veteranka na pozorišnim daskama i cenjena filmska glumica, Denč je filmski debi imala 1964, a tokom plodne karijere sarađivala je s rediteljima poput Keneta Brane, Stivena Frirsa, Klinta Istvuda i Sema Mendesa. Premda su joj na početku glumačke karijere rekli da je odlična glumica, ali da nikad neće uspeti, ona ih je u više navrata demantovala. Uz nagradu Oskar britanska glumica dobila je ukupno deset nagrada BAFTA, sedam nagrada Lorens Olivije, dva Zlatna globusa te jednu nagradu Toni, prenosi Hina. Denč je odlikovana Ordenom Britanske imperije Viteza Reda časti, 1988. godine dobila je titulu "Dejm" Ujedinjenog Kraljevstva, a izabrana je i za članicu Britanskoga kraljevskog Društva za unapređenje umetnosti. Godine 2012. londonski muzej Madam Tiso stavio je u svoju stalnu postavku i voštanu figuru Džudi Denč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: