Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.09.2018.
11:06
radiokim A

Što da idem na skup, kad gubim državu Srbiju

U školama na centalnom Kosovu pripremljeni su spiskovi sa imenima zaposlenih koji će 8. i 9. septembra ići u Zubin Potok na skup povodom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Za RTV Kim je potvrđeno da se prave i spiskovi onih koji to ne žele da učine.

A. Čukić
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

RTV Kim je imala uvid u spiskove sačinjene u pojednim školama na teritoriji opštine Gračanica.

Kako nam je kazalo više profesora, od kojih je većina insistirala na anonimnosti, istovremeno se prave i spiskovi sa imenima onih koji ne žele da prisustvuju skupovima na kojima će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pojedni nastavnici i profesori strahuju da će zbog toga biti sankcionisani.

Profesor prava u Ekonomskoj školi u Lapljem Selu Živorad Lazić kazao je za RTV Kim da je u toj obrazovnoj ustanovi u četvrtak održana sednica na kojoj je direktorka škole obavestila zaposlene o odalsku na mitinig i podelila im spiskove.

- Bio je spisak sa potpisima i spisak sa imenima onih koji neće da idu, u koje spadam i ja. Sada se pitam kakve ću posledice da imam. U ovom trenutku to ne znam, ali u narednom periodu ćete saznati šta će se desiti sa mnom. Ja sam se javno izjasnio da neću da idem - rekao je Lazić.

On kaže da se ne plaši posledica jer, kako ističe, ako se Vučić zalaže za razgraničenje, koje po njegovom mišljenju, može uticati na stvaranje Velike Albanije, onda je strah od gubitka posla besmislen.

- Ako gubim državu, ako gubim kuću, čega onda treba da se plašim. Gubitka posla? Pa i onako posla nećemo imati - kaže Lazić i ističe da će većina kolega biti prinuđena da potpiše saglasnost o prisustvu skupovima narednog vikenda na kojima će govoriti predsednika Srbije.

- U ponedeljak treba da se dostavi spisak ko od profesora neće da ide. Posledice svega toga ćemo snositi mi koji ne želimo da idemo - ubeđen je Lazić.

Direktori osnovnih škola iz Gračanice i Lapljeg Sela kažu da ne znaju previše o aktivnostima tokom posete predsednika.

- Ne znam ništa o tome - kazao nam je Vladimir Milkić, direktor OŠ "Kralj Milutin".

Na pitanje da li će nastavnici i profesori dočekati predsednika, Milkić odgovara: "Najverovatnije da".

Na novinarsko potpitanje: "Svojevoljno ili ne?"

Direktor OŠ Kralj Milutin odgovorio je "Naravno".

Njegov kolega iz Lapljeg Sela tvrdi da nema nikakvih spiskova.

- Svako ostaje pri sopstvenoj želji da li hoće da ide, da ispoštuje predsednika Vučića u Mitrovici. Zvanično tek treba da dobijemo kada dolazi i gde. Nismo imali obavezu da pravimo takve neke spiskove onih koji žele ili ne žele da idu - kazao je za RTV Kim Ljubiša Karadžić.

Ovo, inače, nije prvi put da se zaposlenima u javnim ustanovama koje finansira Republika Srbija, a koji žive na Kosovu, nameće odlazak na skupove na kojima je glavni govornik predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Organizovani doček bilo kog zvaničnika Republike Srbije postao je ustaljena praksa, koja se ponavlja samo malo drugačijim metodama. Sve je to u cilju stvaranja jedne lažne slike o podršci bilo kojoj politici koja dolazi iz Beograda - kaže izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović.

Podsetimo, u januaru ove godine, kada je Aleksandar Vučić boravio poslednji put na Kosovu, od zaposlenih u srpskim opštinama i drugim preduzećima zahtevano je prisustvo događaju u Lapljem Selu. U martu prošle godine na skup SNS-a u Leposaviću su takođe organizovano išli zaposleni u državnim institucijama.

Organizatori odlaska, članovi Srpske liste koji su predstavnici vlasti i na lokalnom i na centralnom nivou na Kosovu, tada su negirali da je je odlazak u Leposavić bio "radna obaveza".

POVEZANE VESTI

Subota 01.09.2018. 15:18
Зашто Срби не враћају истом мером??? Нови покрет за Србију: "Граница између Шиперије и Србије на леву обалу Дрима"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online