Najnovije vesti
Vesti Svet
NAPETO U DONJECKU Ukrajinci raspoređuju vojsku duž linije kontakta

NAPETO U DONJECKU Ukrajinci raspoređuju vojsku duž linije kontakta

Bezbednosne službe Donjecke Narodne Republike (DNR) primetile su aktivno raspoređivanje snaga ukrajinske vojske duž linije kontakta, nakon ubistva donjeckog premijera Aleksandra Zaharčenka, izjavio je zamenik komandanta donjecke Operativne komande Eduard Basurin.

Aleksandar Zaharčenko2, EPA -  ALEXANDER ERMOCHENKO Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / EPA;
Aleksandar Zaharčenko2, EPA - ALEXANDER ERMOCHENKO
Aleksandar Zaharčenko
Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / EPA;
Aleksandar Zaharčenko

On je rekao da su i ukrajinske i donjecke snage trenutno u stanju pripravnosti, javio je TASS.

"Sve vojne snage su u stanju pripravnosti. Mislimo da je konačni cilj napada bilo destabilizacija područja u blizini linije kontakta, čemu su se nadale tajne službe Ukrajine i SAD. Ne isključujemo mogućnost ofanzive na jednom delu linije kontakta", rekao je Basurin.

On je ranije upozorio da postoji mogućnost da su SAD direktno umešane u ubistvo premijera Zaharčenka.

Basurin kaže da su ubistvo isplanirale ukrajinske specijalne službe i da su u organizovanju učestvovale SAD.

"SAD su direktno umešane. Želim da kažem ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku i njegovoj krvožednoj bandi da scenario, koji je planiran zajedno sa ubistvom, neće biti uspešan", poručuje Basurin.

Državna istražna komisija Rusije saopštila je da ubistvo premijera Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka tretira kao čin međunarodnog terorizma.

U saopštenju se navodi da je otvorena istraga o ubistvu.

Zaharčenkov savetnik Aleksandar Kazakov izjavio je da su lica koja su osumnjičena za ubistvo privedena vlastima u Donjecku.

Moskva je ranije za eksploziju u restoranu "Separ" u centru Donjecka, u kojoj je Zaharčenko ubijen, optužila vlasti u Kijevu. Bezbednosna služba Ukrajine saopštila da veruje da je smrt Zaharčenka "rezultat sukoba proruskih boraca i njihovih ruskih sponzora".

Zaharčenko je poginuo u eksploziji koja se dogodila u restoranu u centru Donjecka.