Najnovije vesti
IT
Lenovo, od Ratova zvezda do laptopa koji se otvara kada pokucate!

Lenovo, od Ratova zvezda do laptopa koji se otvara kada pokucate!

Dan pre zvaničnog početka sajma IFA u Berlinu ekipa iz Lenova predstavila je nekoliko novih uređaja sa idejom da izazove velike igrače na tržištu. Pored unapređenih Yoga modela i značajno poboljšane verzije ThinkPad serije dobili smo i nekoliko rešenja za koncept „pametne kuće“, ali i za fanove serijala „Ratovi zvezda“.

Lenovo Foto: RAS Srbija
Lenovo

Yoga

Porodici Yoga laptopova priključeno je još nekoliko članova od kojih su je C930 svakako najzvučniji. Novi flagship kineske kompanije uključuje nekoliko fantastičnih rešenja i donosi značajno unapređenje kod koncepta dualnog displeja.

Lenovo Yoga u nekoliko novih modela u Berlinu
Foto: RAS Srbija
Lenovo Yoga u nekoliko novih modela u Berlinu

Pokreće ga Intelov procesor osme generacije, a u zglobu uređaja se nalazi prvi rotirajući zvučnik Dolby Atmos sistem koji prati korisnika i omogućava čist zvuk u svakom trenutku korišćenja. Ubačena je i olovka koja ima svoj dok za punjenje. Drugi model koji je privukao pažnju je svakako Yogabook C930 čiji E ink ekran osim što je pogodan za čitanje pretvara se u tablu za crtanje ili dinamičnu tastaturu za kucanje koja „uči“ od korisnika kako je koristi. Treba napomenuti i rešenje koje će oduševiti sve korisnike koji žele da jednom rukom praktično otvaraju laptop jer su inženjeri kod ovog modela prikazali „kuc-kuc“ tehnologiju, odnosno opciju da se laptop otvori sam nekoliko centimetara kada kucnete dva puta po kućištu. Novi model stiže krajem septembra, a početna cena mu je 1499 evra.

Pored ovog modela predstavljeno je još nekoliko novih članova Yoga porodice od kojih svakako treba izdvojiti C730, unapređenu prošlogodišnju verziju koji treba da bude izazivač MacBook Air-u, C630 kojeg pokreće Snapdragon 850 u koji se polaže mnogo nade zbog potencijala koji nudi ovaj procesor. Predstavljeno je i nekoliko modela Chromebook serije, ali nažalost ovi uređaji još uvek nisu zaživeli na našem tržištu.

ThinkPad

Biznis modeli kompanije Lenovo već godinama su sinonim za računare koje koriste poslovni ljudi, zato je svaki sledeći model iz ove serije „pod lupom“. Noseći model je svakako X1 Extreme koji uključuje Nvidia Georce grafike, najnovije Intelove procesore i ekran 4K rezolucije na 15,6 inčnom modelu. Iako će ovaj model postati dostupan već u septembru, za par meseci stiže unapređena verzija sa Intel i9 procesorom. Baterija na ovom modelu traje do 13 sati, a uz novu tehnologiju može da se napuni od 0 do 80 odsto za samo sat vremena. Cena ovog modela je 1695 evra.

ThinkPad
Foto: RAS Srbija
ThinkPad

Pametna kuća

Koncept „pametne“ kuće Lenovo je shvatio ozbiljno predstavivši Smart Home Essentials koju čine Smart plug, Smart kamera, Smart sijalica i Smart displej kao centar za upravljanje. Uz pomoć ovih uređaja korisnik može da većinu uređaja u kući učini „pametnim“ i da upravljanja njima putem glasovnih komandi. Za sada je ovaj koncept ograničen na tržišta SAD, Velike Britanije i Australije, ali očekuje se da uskoro bude dostupno i u drugim državama,

Ratovi zvezda

Lenovo VR za ljubitelje Ratova zvezda
Foto: RAS Srbija
Lenovo VR za ljubitelje Ratova zvezda

Za sve fanove čuvenog serijala stiže nova ekspanzija VR igre Jedi Challenges, kao i novi lightsaber uređaj. Dark Side dodatak dobija novo ažuriranje koje fanovima omogućava nove izazove kao što su Kylo Ren – izaziva Yodu, Rey i mnoge druge u AR sekcijii.