Oko 2.400 operacija katarakte kod privatnika o trošku države

U prvih šest meseci ove godine na operaciju katarakte u privatne zdravstvene ustanove o trošku države upućeno je oko 2.400 pacijenata, dok je upute za vantelesnu oplodnju dobilo oko 1.300 osiguranica.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

11:20

Oko 2.400 operacija katarakte kod privatnika o trošku države
Foto: Thinkstock

U istom periodu, kod privatnika je na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom upućeno 894 pacijenta, a na hemodijalizu 344 osiguranika, kažu u RFZO. To su četiri medicinske usluge koje građani mogu da potraže osim u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a da za to ne moraju da plate iz svog džepa.

Kada je reč o operaciji katarakte, RFZO ima potpisane ugovore sa 15 privatnih zdravstvenih ustanova, od kojih se tri nalaze u Nišu, dve u Novom Sadu, jedna u Zrenjaninu i devet u Beogradu.

Lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom žene mogu da obave u 11 privatnih ustanova i to u pet u Beogradu, četiri u Novom Sadu, i u po jednu u Kragujevcu i Leskovcu.

Hemodijaliza se sprovodi u tri, a hiperbarična oksigenacija u jednoj ustanovi van plana mreže. Kako objašnjava dr Ivana Đunisijević iz RFZO-a, Fond anketira osigurana lica koja se nalaze na listi čekanja državnih zdravstvenih ustanova za operaciju katarakte, i to po datumu kada su stavljeni na listu, od 2016. godine.

"Povlačimo prva lica koja su na listi, a nije im pružena usluga", podvukla je ona.

Za vantelesnu oplodnju žene se prijavljuju same. Žene, odnosno bračni i vanbračni partneri, moraju da ispune kriterijume koje je propisala republička stručna komisija, kako bi ostvarili pravo za VTO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: