Novi most se u subotu otvara za vozila i pešake

Novi železničko drumski most sagrađen na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta, sutra, 1. septembra, u 11 časova, biće otvoren za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, šest meseci nakon što su preko njega krenuli redovno da prolaze vozovi.
Novi most se u subotu otvara za vozila i pešake
Foto: 021.rs

Most će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komеsar za proširеnje Johanеs Han.

Otvaranjem ovog mosta za drumski saobraćaj biće obustavljen prelazak vozila i pešaka preko privremenog montažno-demontažnog mosta "Boško Perošević", kojeg je 30. maja 2000. godine otvorio tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević.

Novi most završen je 19 godina od rušenja njegovog prethodnika, a izgradnju su obeležila velika kašnjenja. Podsetimo da je most trebalo da bude gotov krajem 2013. godine, kako je prvobitno najavljeno u januaru 2011. Radovi su, međutim, počeli tek 20. aprila 2012. i od tada je bilo brojnih prepreka, od prekidanja radova zbog štrajka radnika, do problema sa finansiranjem. Konačno, pre oko dve godine je uspostavljen sistem kontinuiranog finansiranja iz budžeta Pokrajine i Grada i radovi su privedeni kraju, iako je opet bilo probijanja rokova.

Vozovi su preko mosta krenuli u aprilu, a drumski saobraćaj tek sada, jer se prvo kasnilo sa završetkom pristupnih puteva, a kada su konačno završeni, bez jasnog obrazloženje, čekalo se oko mesec dana da neko otvori most.

Gradnju mosta su, prema prvobitnom ugovoru, finansirali EU, Pokrajina i Grad sa oko 45 miliona evra, ali su kasnije troškovi, prema poslednjim iznetim podacima, 54,7 miliona evra. Takođe, za prilazne puteve, kao i za uklanjanje privremenog mosta, iz EU fondova, kao i od državnih sredstava izdvojeno je još oko 19,1 milion evra.

Sada kada krene drumski saobraćaj počeće uklanjanje montažnog mosta. Prvobitno je bilo najavljeno da će uklanjanje početi 1. avgusta i trajati do 1. novembra i može se proceniti da će ovaj most, sagrađen za nekoliko meseci 1999. i 2000. godine, verovatno do kraja godine biti uklonjen.

Takođe, radovi na pristupnim saobraćajnicama biće nastavljeni i narednih meseci i potrebno je sagraditi i podvožnjak ispod pruge na prilazu novom mostu kod Oficirca. Prema nezvaničnim informacijama, početkom sledeće godine  uslediće prekid železničkog, a možda i drumskog saobraćaja na novom mostu, baš zbog gradnje tog podvožnjaka, koji nije sada izgrađen.
 
Dodajmo da novi most još nema ime, a većina građana ga zove "Žeželjev most" ili "Novi Žeželjev most". Postoji više predloga kako bi trebalo da se zove, a Komisija za davanje imena Skupštine grada još nije imala sednicu na kojoj bi razmatrala te predloge. Podsećamo da je prethodni most zvanično nosio ime Most bratstva i jedinstva, ali su ga svi zvali Žeželjev most, po projektantu Branku Žeželju,

Novi most je projektovao Aleksandar Bojović koji se nije pojavljivao u medijima, ali je s druge strane na forumu nsbuil.rs, pod pseudonimom "inženjer" redovno pisao o izgradnji mosta.

  • G

    04.09.2018 10:38
    @Vlada - nije iznenađujuće da je jedina replika koju je vaš "intelekt" uspeo smisliti ova na nivou osmogodišnjeg deteta, ono što jeste tužno je što se vi svoje gluposti i neobrazovanja, iako punoletni, uopšte ne stidite već štaviše se time javno hvalite i ponosite. Usrećila se i Vojvodina i Srbija vašim beznačajnim postojanjem.
  • Vlada

    03.09.2018 08:16
    @Teror

    Jao divno, jednom da smo podjednako tužni što postojiš :))
  • Teror u

    02.09.2018 16:45
    cenzurojvođistanu
    @NS - bez licitiranja od koga ste se vi "reinkarnirali", uveren sam da je u pitanju bio izrazito glup i bedan primerak (ne)ljudskog bića čija nam "reinkarnacija" danas "obogaćuje" društvo jedinim što ume - bezumnim lajanjem i etiketiranjem građana "plaćenicima" i "paćenicima" u nedostatku argumenata jer ste previše glupi za kvalitetno učešće u bilo kakvoj diskusiji. Koliko god smatrao SNS bednom i nazadnom političkom opcijom, kad vidim kakva ste lažljiva đubrad i nesposoban društveni šljam u vidu "alternative" njima, odjednom mi izgledaju daleko bolje čak i potpuno stavljajući na stranu vašu zabrinjavajuću i bolesnu opsesiju mnome jer ste izgleda umislili da je moja krivica što ste glupi. Nisu oni pobedili zato što su dobri, pobedili su jer ste vi najobičnija, nesposobna govna deset puta gora od njih. Čak i ovde dole, na jasnu matematiku i argumente lica potpisanog sa 55%, sve što ta "alternativa" ima za repliku kad između sebe podelite tu jednu moždanu ćeliju, su "Bla bla bla bla" i "ti si reinkarnacija plaćenika". Zato će i nastaviti da pobeđuju, zbog vas lično i nikoga drugog. Mračna je i zastrašujuća budućnost ove zemlje sa vama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti