Albanski plan: "Južni Tirol" za Srbe, u nezavisnoj državi

Albanci svoj papir već promovišu i lobiraju za podršku u zapadnim ambasadama. Predlog je zamena za ZSO i preko njega hoće do stolice u UN, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 31.08.2018.

10:02

Albanski plan:
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Prema saznanjima tog lista, predstavnici vlasti u Prištini uveliko u zapadnim ambasadama predstavljaju svoje rešenje za status nezavisnog Kosova u kome bi položaj Srba bio uređen po uzoru na Južni Tirol u Italiji.

Ova akcija poklopila se i sa dogovorom Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da nema pregovora o razgraničenju i preti da Beograd stavi pred svršen čin, uz svesrdnu pomoć centara moći, koji su glavni sponzori nezavisnosti takozvane države Kosovo, pišu dalje "Novosti".

Ako Albanci dobiju podršku ključnih zemalja Zapada za ovaj svoj plan, to znači da će naša strana i predsednik Aleksandar Vučić praktično ostati izolovani u višemesečnim naporima da se konačno dođe do razrešenja istorijskog čvora uz održiv sporazum i obostrane kompromise.

Model Južnog Tirola pominjao se kao opcija, ali za celu teritoriju Kosova u odnosu na centralnu Srbiju. "Albanci sada to izvrću u status za Srbe, ali u svojoj nezavisnoj državi. A pritom duže od pola decenije nisu sproveli obavezu iz Briselskog sporazuma da formiraju Zajednicu srpskih opština. Zato im sada Južni Tirol dobro dođe kao alternativa za ZSO, ali uz zaokruživanje suvereniteta na celoj teritoriji. Time stvaraju uslove i da konkurišu za stolicu u Ujedinjenim nacijama", navode "Novosti".

"Ovaj novi manevar nosi i veliku opasnost po stabilnost naše zemlje. Jer ukoliko uz pomoć Zapada ovo postane i zvaničan predlog Albanaca, dogovor bi bio praktično nemoguć i time bi se klizilo u rizik da Beograd i Vučić budu optuženi za krah pregovora s nesagledivim posledicama, i po Srbiju i po njega lično", zaključuje taj list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: