Najnovije vesti
Kultura Vesti
Kratka istorija fenomena u vizuelnoj kulturi Evrope

Kratka istorija fenomena u vizuelnoj kulturi Evrope

Predavanje "Kratka istorija fenomena u vizuelnoj kulturi Evrope: Sloboda, progres, nasledje, raznolikost" istoričara umetnosti Nikole Ivanovića biće održano večeras (19.00) u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Galerija Matice srpske Foto: Promo
Galerija Matice srpske

Predavanje deo pratećeg programa organizovanog u okviru izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske. 

"Kroz predavanje o istoriji (evropskih) fenomena, i uporednu analizu umetničkih dela značajnih autora evropske istorije umetnosti i dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, Nikola Ivanović, istoričar umetnosti, analiziraće problem promenljivosti, značenja i načina reprezentacije fenomena slobode, progresa, nasleđa i raznolikosti u različitim kulturnim i vremenskim kontekstima. Problem evropskog, kao i svih onih fenomena koji su vezani za evropski kulturni identit, naročito je prisutan u srpskoj umetnosti i vizuelnoj kulturi tokom 19. i 20. veka, nakon oslobođenja od viševekovne osmanske vladavine i u inicijalnim prilikama da nacionalna umetnost i kultura iskažu sopstvena shvatanja evropske modernosti. Poseban osvrt biće na kulturne i umetničke razmene znanja i ideja Italije i Srbije, kao i na veze između italijanske tradicije i srpskog slikarstva 19. i 20. veka, kao deo programa izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, realizovane u okviru konkursa Publika u fokusu, Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", kaže se u nsaopštenju Galerije Matice srpske

Predavanje se realizuje u okviru Kaleidoskopa kulture - nove velike platforme Fondacije Novi Sad 2021 koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i sve posetioce Novog Sada.

Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru Kaleidoskopa kulture biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno više od više od 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1000 umetnika iz zemlje i inostranstva.