Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
00:55
D. N. Petrović - Vesti A

Od kasabe napravio Evropu

Inženjera Ćeha Nikšića (65) poznaje i poštuje ceo Novi Pazar, od najmanjeg deteta do osamdesetogodišnjih staraca. Za njegov rad i njegova dobra dela, u gradu svuda vidljiva, čulo se i mnogo dalje, sve do sandžačke dijaspore u Evropi, Americi, Kanadi i Australiji.

D. N. Petrović
Ponosno u penziju: Ćeho Nikšić kraj uređenog keja Raške

I oni koji nisu čuli za njega, kad jednom dođu u grad na Raški i Jošanici i vide cvetne ulice, beskrajno uređen Gradski park i trg, ozidana i uređena rečna korita i pored njih prelepa šetališta, brzo dobiju informaciju da je sve to (ili skoro sve) delo inženjera Nikšića, koji je već godinama u Gradskoj upravi zadužen za novo i lepše (evropsko) lice Novog Pazara...

Do pre deset, petnaest godina Novi Pazar je grcao u komunalnim problemima, tesne ulice bile su pune smeća, pola grada nije imalo kanalizaciju, Raška i Jošanica nosile su sve pred sobom, slika grada bila je sumorna..

Grupa gradskih čelnika, maksimalno podržana od ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića, tada je odlučila da se više posveti izgledu grada i da od nekadašnje kasabe prepune vrednih kulturno-istorijskih spomenika napravi značajnu turističu destinaciju... Zasukao je rukave tada i inženjer Nikšić koji je menjao mnogo funkcija, ali je uvek, često i po 15,16 sati dnevno radio na ulepšanju grada.. Uskoro će u penziju.

Novopazarci su zabrinuti, jer se ne zna hoće li imati pravog naslednika i ko će ubuduće brinuti o izgledu njihove čaršije.

- Veliku podršku imao sam od svih gradonačelnika, posebno od ministra Rasima Ljajića, ali je meni najvažnija bila podrška sugrađana koji su pratili i zdušno podržavali sve moje akcije, ali i menjali svoje loše navike... Nekada cveće ili fontana nisu mogli da prežive nijednu noć, danas su ponos građana... Gradska groblja su nam bila zapuštena i bez prilaznih puteva, radili smo predano i uredili ih. Trgovalo se na sve strane po ulicama, sada imamo novu kvantašku i robnu pijacu, lično sam izdejstvovao izgradnju parkinga kod hotela Vrbak, milione evra (stranih donacija) uložili smo da uredimo korita Raške, Jošanice, Deževske i Banjske reke - priča Nikšić.

Grad je po njegovim idejama potpuno promenio izgled, a i život građana znatno je olakšan izgradnjom novog mosta kod Robne pijace, a posebno uređenjem Gradskog parka, centra Novog Pazara, keja na Raški i Jošanici i još mnogo toga.

- Volim svoj grad, ovde sam rođen, ovde sam proveo ceo svoj život, u Novom Pazaru ću provesti i ostatak života. Uvek sam želeo da Novi Pazar bude najčistiji i najlepši u Evropi, davao sam gradu srce i dušu i ne kajem se zbog toga, naprotiv, ponosan sam na sve što smo uradili.. I kada budem penzioner biću na raspolaganju mlađima da im bar savetima pomognem - kaže Nikšić.

- Kad Ćeho ode u penziuju bićemo u velikom problemu, jer je nemoguće naći takvog radnika, entuzijastu i zaljubljenika u svoj grad. Stalno je bio u pokretu, sve je pratio i uvek je znao šta je gradu potrebno i šta i kada treba raditi i graditi. Ne znam od kuda mu tolika energija, svaka mu čast, potrudićemo se da očuvamo sve ono što je on izgradio i uredio i nastavimo da uređujemo naš Novi Pazar - ističe gradonačelnik Nihat Biševac.

D. N. Petrović
Centar Novog Pazara

Nekad ruglo, danas ponos

- Gradski park je bio ruglo, većina Novopazaraca ga je izbegavala, danas, zahvaljujući najviše Ćehovom znanju i angažovanju, ponos grada i mesto gde svi uživamo. Dobro je što neće Ćeho nikuda otići i što će i kao penzioner davati sve od sebe da izgled Novog Pazar bude još lepši, znam ga, mnogo voli svoj grad i svoje sugrađane - ističe penzionisani inženjer šumarstva Rodoljub - Role Ponjavić.

Stvarao šampione

Inženjer Ćeho Nikšić je već tri decenije visoki majstor karatea i poznati trener. Kroz njegovu karate školu prošlo je hiljade mladih Novopazaraca, neki su izrasli u šampione... Imao je odličnu saradnju sa karatistima širom Srbije, iz svakog grada koji bi obišao donosio je u Novi Pazar najbolje što bi tamo video.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online