Protest zbog promene imena škola

Nekoliko stotina građana Kuršumlije, na čelu s profesorima kuršumlijskih srednjih škola, protestovalo je u centru tog grada nezadovoljni odlukom Vlade Srbije o ukidanju i promeni imena škola.
Protest zbog promene imena škola
Foto: Pixabay
Profesori i zaposleni u Gimnaziji i Ekonomskoj školi poručili da će odbraniti identitet kuršumlijskih škola.
 
Profesorka Milija Jevremović je okupljenim đacima, roditeljima, profesorima i građanima kazala da su se danas složno okupili svi profesori i njihovi đaci, kao i roditelji, da izraze nezadovoljstvo što je Vlada Srbije naprasno donela odluku o ukidanju kuršumlijskih škola i formiranju novih pod nazivom koji nosi ime Podujevo.
 
"Upućivali smo zahteve da se iz imena kuršumlijskih škola izbaci ime Podujeva, ali oni to nisu hteli. Mi ne želimo takvo ime i to je razlog protesta. Nećemo odustajati dok se naš zahtev ne ispuni, jer želimo da sačuvamo identitet naših škola", kazala je Jevremović.
 
Vlada Srbije je ukinula kuršumlijsku Gimnaziju i Ekonomsku školu, kao i dve srednje škole koje su bile privremeno izmeštena iz Podujeva u Kuršumliju. Zatim je formirala dve nove, sa novim nazivima "Kuršumlijsko-podujevska gimnazija" i "Kuršumlijsko-podujevsko ekonomsko tehnička škola".
 
Okupljenima se obratio i direktor podujevske Tehničke škole Časlav Bojović, koji je rekao da je u više navrata upozoravao predstavnike Ministarstva prosvete da ne donose takvu odluku.
 
"Rekao sam im da ne pucaju u najslabije. Pucate u jug Srbije. Pucate u pogranični deo, ali nisu imali sluha. Doneli su sramnu odluku i to u vreme godišnjih odmora, mislili su da niko neće da ustane i da se pobuni", kazao je Bojović.
 
Građani strahuju da sporna odluka ima drugu političku pozadinu. Profesorka prava u kuršumlijskoj Gimnaziji Biljana Savić kaže da je neshvatljivo školi u Kuršumliji dodavati ime grada sa Kosova.
 
"Ne razumemo šta je suština toga, ako je sedište škole u Kuršumliji, zašto dodavati konotacije po pitanju geografskog obeležja", kazla je Biljana Savić.
 
U organizacionom odboru kuršumlijske Gimnazije i Ekonomske škole smatraju da je vraćanje starog naziva kuršumlijskih škola bitno za identitet i samog grada, pa najavljuju da neće odustati od zahteva.
 
"Protest će se nastaviti i ići ćemo do kraja u realizaciji našeg zahteva da se iz imena škola izbaci Podujevo i ostane naziv Kuršumlija", kazala je Milija Jevremović.
  • Laloš

    31.08.2018 10:21
    @Miloš
    "U Srbiji 14 odsto stanovništva nema osnovnu školu" ovo je današnji naslov sa istog portala a ujedno i odgovor da veliki broj građana ove zemlje guta sve bleferaje vlasti.
  • Milos

    31.08.2018 06:54
    Atak na zdravu pamet
    Ovo je jos jedan SARENI VOZ.
    Glupost koja sustinski ne resava nista, niti kome pomaze, ali iritira normalne gradjane.
    Bleferaj kojim se toboz pokazuje briga za gradjane Kosova tako sto ce u ime skola u Kursumliji ubaciti Podujevo.
    Arsenal gluposti je neiscrpan a potcenjivanje gradjana prevazislo je sve granice podnosljivog.
  • Dule

    30.08.2018 23:34
    Pa...
    Nas vrhovnik je vec potpisao medjunarodni sporazum. Kako cemo sad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.