Otkrivena supernamirnica koja čuva naše srce... i veoma je ukusna

Lukuma, slatka voćka sa područja Anda, ima izuzetne zdravstvene koristi po ljudsko zdravlje zbog čega je postala jedna od najpopularnijih namirnica među ljubiteljima zdrave ishrane.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2018.

15:51

Otkrivena supernamirnica koja čuva naše srce... i veoma je ukusna
Foto: Thinkstock

Lukuma, egzotično voće koje raste u dolinama Perua od davnina je pomagalo u lečenju mnogih bolesti, a poznato je da je u svojoj ishrani koristilo pleme Inka.

Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala lukuma je postala jedna od popularnih namirnica. Iako je reč o voćki, lukuma se uglavnom koristi u vidu praškaste supstance a možete je naći u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane širom sveta.

Šta je lukuma?

U svom prirodnom obliku lukuma veoma liči na avokado ili mango sa zelenom korom. Kada se iseće voćla i razdvoje se njeni delovi, pronaćićete zlatno-žutu smesu koja ima divan ukus, poput kremaste karamele. Tekstura nije mekana i sočna, već suva, zbog čega je Pruanci dodaju u smuti napitke, sladolede i druge slatkiše.
Foto: Thinkstock
Koliko je zdrava?

Egzotična voćla datira od davnina, a pleme Inka je ovo žuto voće uvrstilo ovu namirnicu kao glavni deo ishrane. Često za lukumu možete čuti da je bila "zlato Inka", a u to vreme smatrana je voćem koje povećava plodnost. Kao što se očekuje, ova voćka je bogata vitaminima i mineralima, poput beta karotena, gvožđa, cinka, B3 vitamina, kalcijuma i proteina. Takođe se smatra anti-ejdž hranom, kao i voćem koje čuva naše srce. Lakuma se obično koristi u vidu praha, a ređe se konzumira sveža upravo jer je teže naći.

Kako Peruanci jedu lukumu?

Mnogi sladoledi u Peruu sadrže lukumu. Savršeno se slaže sa čokoladom, a može se dodavati i u smutije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: