Najnovije vesti
Vesti Politika
POZIVNICA IZ ZAGREBA Kitarovićeva zove Vučića zbog nestalih

POZIVNICA IZ ZAGREBA Kitarovićeva zove Vučića zbog nestalih

Hrvatski predsednik Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je rešavanje sudbine nestalih u proteklom ratu ključno za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku predsednika Aleksandra Vučića.

Vucic Kolinda 02 foto Vlada Srbije Foto: RAS Srbija
Vucic Kolinda 02 foto Vlada Srbije

Kitarovićeva je poručila da će i dalje insistirati na rešavanju ovog pitanja kao ključnog elementa za dalji dijalog i punu normalizaciju odnosa dve države, te hrvatske podrške ulasku Srbije u EU, prenosi Hina.

"Istina o nestalima je politički minimum ispod kojeg niko u Hrvatskoj ne sme da ide", istakla Kitarovićeva na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih lica u Karlovcu tokom kojeg je rečeno da Hrvatska traga za 1.922 lica nestala u proteklom ratu.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da je ključ rešenja u Srbiji i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

"Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uslova kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU biće puna saradnja u pronalaženju nestalih", naveo je Medved.