Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:04, 30. 8. 2018.

| Kultura

Kolege o Glogovcu: Veličanstvena prirodna pojava poput zemljotresa

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
glogovac
Glogovac četiri puta bio glumac "Filmskih susreta"; Foto: Vanja Keser

Glumci, reditelji i kritičari su o svom nedavno preminulom kolegi Nebojši Glogovcu, koji bi danas proslavljao 49. rođendan, u Nišu na okruglom stolu u okviru Filmskih susreta govorili veoma emotivno, a neki su ga opisali i kao veličanstvenu prirodnu pojavu, kao munju, grom, pljusak ili zemljotres. Da je bio glumačka veličina, priznali su i njegovi vršnjaci poput Ane Sofrenović, do zrelijeg kolege Vlastimira Velisavljevića.

Osim što je bio četvorostruki dobitnik Gran prija festivala - Naise, Glogovac je sa Filmskih susreta odneo i nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu, a jednom je nagrađen i za epizodnu ulogu. Omaž-Glogovcu-u-bioskopu-Filmski-2018-V.-M U "Vilinom gradu" govorili o saradnji i druženju sa Nebojšom Glogovcem; Foto: JV/V. Milić

Otišavši prerano, izmakla mu je nagrada Pavle Vuisić, ali su se njegove kolege, filmski radnici, složili da je Glogovac bio izuzetna pojava u njihovoj branši.

Reditelj jednog od prvih Glogovčevih filmova Ubistvo s predoumišljajem Gorčin Stojanović kazao je da je Bogdana Bilogorca u ovom ostvarenju mogao precizno da zaokruži upravo ovaj glumac.

Umeo je da isprede jednu nit, koja je jedina tačna. Iako je to izgledalo kao vulkanska energija, ona je uvek bila ispredena pažljivom, smislenom, svesnom glumačkom, mnogo više nego zanatskom, akcijom. Spram materijala, emocionalnog bagaža sa kojim se susreće i radi. Za mene je to tada bilo, gledajući kroz monitor, i primajući energiju i gledajući šta on radi tu, ta tri pogleda njegova, unutarnje radnje proizišle iz tog duboko tačnog emocionalnog stanja, Nebojša je napravio, zaokružio tu ulogu. Tu se videlo majstorstvo, veličina, nešto što je vanredno, veličanstveno i uzbudljivo - rekao je Stojanović. Gorčin-Stojanović-Filmski-2018-V.-M Reditelj "Ubistva s predoumišljajem" kaže da je Glogovac "zaokružio" Bogdana Boligorca kroz ljubav, bol i neumitnost; Foto: JV/V. Milić

Da je bio izuzetna pojava, složio se i reditelj Petar Pašić, koji je režirao kratkometražni film Svadba, u kome je Glogovac igrao ženu. Ova uloga je kasnije i kulminirala u lik Vjeka Kralja iz filma Ustav Republike Hrvatske za koji je Glogovac odneo Naisu na prošlogodišnjim Filmskim susretima.

Trebalo je da igra muža, onda sam na probama za Svadbu video da bi njemu taj lik žene više prijao, pa smo napravili rotaciju. Taj film ima tu pomerenost gde je svakako sve dozvoljeno, te je on rekao da će da igra ženu. Bio je posvećen kostimu i šminci, bilo je zabavno, birao je haljine i bilo mu je jako inspirativno da igra taj lik - rekao je Pašić.


Velikan i među kolegama glumcima

Osim reditelja, o izuzetnosti Nebojše Glogovca govorili su i glumci koji su sa njim sarađivali. Ana Sofrenović koja je glumila u Nebeskoj udici, filmu zbog kojeg je Glogovac prvi put odneo Gran pri niškog Festivala glumačkih ostvarenja, kaže da je njen kolega umeo da oslika to vreme, bez obzira koliko ono bilo teško.

Nebojša je bez obzira na težinu vremena, na osetljivost koju je imao, na to što nije mogao da laže ni sebe ni druge u odnosu na vreme koje je živeo, ni na to šta je on bio u tom vremenu, uspeo da ga iskaže - kazala je Ana Sofrenović.

Ana-Sofrenović-Filmski-2018-V.-M "Nebesku udicu" igrali kroz scenario koji su živeli nekoliko meseci ranije - 1999; Foto: JV/V. MilićJednu od Glogovčevih prvih uloga, u filmu Raj, na samom snimanju ispratio je Tihomir Stanić, na koga je tada mladi glumac ostavio jak utisak - kao veličanstvena prirodna pojava.

On je jednostavno bio jedna veličanstvena prirodna pojava, kao munja, grom, kao pljusak, kao zemljotres. Tako nešto jednostavno, drugačije i ostavio je veliki trag kao svaka jednostavna lepa, neumitna i neobjašnjiva prirodna pojava - rekao je Tihomir Stanić.

Priznanje mu je odao i stariji kolega Vlasta Velisavljević, koji je istakao da su ga ostali glumci dožiljavali u potpunosti, ne samo kroz njegove uloge.

Ovo je jedno filmsko sećanje na čoveka koji je, gledajući ovo što je ostvario, samo delić onoga što smo mi koji smo sa njim igrali na sceni doživljavali iz predstave u predstavu, uvek više, uvek bolje, uvek lepše, uvek tačnije. To je, nažalost, bilo nemoguće jer je film zabeležio samo trenutke, a mi smo doživljavali njega potpuno u celosti - rekao je Velisavljević.

Za ulogu u filmu Sutra ujutru Nebojša Glogovac je 2006. godine dobio nagradu na Filmskim susretima za epizodnu mušku ulogu, za lik Mareta. Miloš Vlalukin je igrao sa njim na tom filmu, a kako kaže, na sceni je Glogovac imao posebnu energiju. Tihomir-Stanić-Filmski-2018-foto-V.-M Za Tihomira Stanića Glogovac je veličanstvena prirodna pojava; Foto: JV/V. Milić

On je držao časove glume kad izađe na scenu i meni je žao što budući mladi glumci neće imati tu privilegiju da osete tu energiju i taj osećaj njega na sceni u neponovljivim ulogama - rekao je Vlalukin.

Na ogromno glumačko bogatstvo koje je ostalo iza Nebojše Glogovca ukazao je i Bojan Dimitrijević, i mnoge druge njegove kolege glumci.

Nebojša Glogovac umro je 9. februara ove godine, a njegova smrt iznenadila je i potresla mnoge - i njegove kolege, a i filmsku publiku u Srbiji i šire. Preminuo je u 49. godini.

Inače, večeras će mu biti odata počast i na Letnjoj pozornici gde je glavni program festivala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija Iz Čalija

    09:45 // 31. 8. 2018.

    Napustio nas je prerano... Veliki glumac, veliki čovek...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: