CEP: Raste podrška članstvu u EU, stariji više "za"

Podrška građana članstvu Srbije u EU kontinuirano raste poslednje dve godine, ocena je Centra evropske politike.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2018.

12:59

CEP: Raste podrška članstvu u EU, stariji više
Ilustracija: Thinkstock

CEP je pošao od rezultata julske ankete Ministarstva za evropske integracije, a prema kojem bi 55 odsto građana u ovom trenutku pozitivno odgovorilo na referendumsko pitanje "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU".

U CEP-u kažu da je takav rezultat napredak u odnosu na rezultate iz februara, kada je podrška iznosila 52 odsto, te ocenjuju da povećanje podrške pokazuje da gradjani Srbije veruju da je članstvo u EU najbolji put za ukupan razvoj zemlje i povećanje standarda i kvaliteta života. Iz CEP-a ocenjuju i da je dobro što podrška članstvu kontinurano raste od 2016. kada je bila 41 odsto.

Uz opasku da je članstvo u EU 2009. podržavalo 74 odsto građana, Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, navodi da, uprkos trenutnom stepenu podrške, što, tvrdi, jeste uspeh i pokazuje da idemo u dobrom smeru, naša Vlada, ali i EU, moraju još puno da rade na tome da na pravi način predstave i promovišu sve koristi koje Srbija i njeni gradjani imaju od članstva u EU.

Istraživanje koje je CEP sproveo na istu temu je pokazalo da stariji ljudi, iznad 65 godina, najviše podržavaju EU i da među njima podrška iznosi gotovo 60 odsto, dok su mladi od 18 do 29 godina mnogo skeptičniji i samo oko 33 odsto ih je pozitivno prema ideji članstva.

Očekivano, konstatuju, podrška varira i u zavisnosti od stepena obrazovanja - visokoobrazovani su više za EU, niskoobrazovani manje.

Rezultati ovih istraživanja, kako navode u CEP, od pomoći su u svakom slučaju, jer prepoznaju prema kojim grupama stanovništva treba da se više usmere informacije o EU i koristi koje možemo imati od članstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: