Stanovnici EU neće više da pomeraju sat, a šta vi kažete?

Većina građana EU izjasnila se protiv pomeranja sata dva puta godišnje i sve ukazuje da će se u Uniji prestati sa prelaskom na letnje računanje vremena.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2018.

12:36

Stanovnici EU neće više da pomeraju sat, a šta vi kažete?

Stanovnici EU, po svemu sudeći, 28. oktobra će poslednji put pomeriti sat - u tri će vratiti kazaljku jedan sat unazad, na dva, odnosno na standardno vreme.

Više od 80 odsto ispitanika u najvećem "onlajn" istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomeranja sata dva puta godišnje, piše nemački list Vestafalen post pozivajući se na dobro informisane izvore u Briselu. U anketi koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.

Letnje računanje vremena podrazumeva pomeranje časovnika kako bi tokom letnjih meseci u večernjim satima dan duže trajao. To se praktikuje u najvećem delu Severne Amerike i Evrope dok većina zemalja u drugim regionima to ne radi.

Evropska komisija će o rezultatima istraživanje razgovarati danas, piše EURACTIV.com.

Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa "nije referendum" i da o ukidanju pomeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament.
Čini se međutim da je izvesno da će letnje računanje vremena biti napušteno.

Letnje računanje vremena u sadašnjem obliku uvedeno je u Nemačkoj 1980, a mnogo ranije u nekim drugim zemljama, radi štednje energije.
Od 2002. pomeranje časovnika regulisano je na nivou EU.

Više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno se zalaže u EU za to da se direktiva o letnjem računanju vremena stavi van snage.

Inače, Vlada Srbije 28. avgusta je usvojila Predlog zakona o računanju vremena, što je obrazloženo potrebom da naša zemlja donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.

Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.Šta vi mislite, da li bi i u Srbiji trebalo da se ukine letnje računanje vremena?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: