Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, sa sastanka ministara odbrane EU u Beču, poručila je da je uloga EU na Balkanu prešla iz faze obezbeđivanja sigurnosti u fazu partnerskog rada sa zemljama regiona na zajedničkoj odbrani i sigurnosti.

"Tradicionalno gledamo na Zapadni Balkan kao na područje nestabilnosti gde je dugo godina, pa čak i više decenija, EU imala ulogu onoga ko obezbeđuje sigurnost. Sada prelazimo u fazu gde smo partneri u zajedničkoj odbrani i bezbednosti", izjavila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva, koja predsedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU koji je juče počeo u Beču, kaže da je sastanak počeo upravo razgovorom o saradnji sa Zapadnim Balkanom po pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbednost.

"Razgovarali smo zajedno sa NATO-om i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da unapredimo saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti što je integralni deo našeg posla sa Zapadnim Balkanom", kaže Mogerinijeva.

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende, kao što je to u prethodnih šest meseci predsedavanja činila i Bugarska, a što je i plan Rumunije, koja predsedavanje EU preuzima od januara 2019. godine.

"Želimo da ojačamo našu saradnju u odbrani i bezbednosti sa svim zemljama Zapadnog Balkana. To je jasna poruka svih zemlja članica EU", rekla je Mogerini.

Federika Mogerini, koja u Beču predsedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU, ponovila je u zaključku sastanka da se uloga EU kada je reč o odbrani i bezbednosti na Zapadnom Balkanu promenila od obezbeđivanja sigurnosti do partnerskog odnosa.

"Pre 20 godina imali smo potpuno drugačiji scenario u regionu kada su bezbednost i odbrana u pitanju. Danas imamo zajedničke izazove u tim oblastima sa zemljama Zapadnog Balkna. Imamo dobru saradnju koja uključuje učešće zemlja regiona u EU misijama i operacijama, a želimo i da ojačamo tu saradnju", naglasila je Mogerini.

Iz austrijskog predsedavanja ovom prilikom poručeno je da su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan "fokus odbrambene politike Austrije" i da se rad sa regionom zasniva na postojećoj EU strategiji Zapadni Balkan.

Ministri spoljnih poslova EU održaće danas i sutra u Beču neformalni sastanak na kojem će glavne teme biti situacija na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini, transatlanski odnosi, ali i posebno, u petak, Zapadni Balkan, a austrijski mediji očekuju da bi jedna od tema mogla biti i promena granica kao moguće rešenje za kosovski problem.

Kada je reč o transatlantskim odnosima, ministri će razmotriti mogućnosti za saradnju u denuklearizaciji Severne Koreje i nastavku primene Sporazuma o nuklearnim materijalima sa Iranom, iz kojeg je istupila SAD.

Veče će biti u znaku Zapadnog Balkana, pošto će predsednik Austrije Aleksander van der Belen prirediti prijem kojem će prisustvovati šefovi diplomatija EU, ali i zemalja kandidata.

Drugog dana sastanka razgovaraće se o aktuelnom stanju u pristupnom procesu zemalja kandidata, a ponajviše na dnevnom redu biće, kako se očekuje, dijalog Beograda i Prištine, kao i Turska, pošto se u Beču očekuje dolazak šefa turske diplomatije.

Austrijski mediji ukazuju da je ovo prvi sastanak šefova diplomatija EU nakon što je u javnost izneta mogućnost promene granica kao potencijalno rešenje za kosovski konflikt.

Petak je posvećen razgovoru sa šefovima diplomatije zemalja kandidata za prijem u članstvo EU, među kojima će biti i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pošto se radi o neformalnom sastanku neće biti nikakvih odluka, a centralna tema sastanka biće efektivni multilateralizam.

Sastanak se održava u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i austrijskog predsedavanja EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata, ministar Dačić učestvovaće na neformalnom radnom ručku na poziv ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl, a tema biće "Kritična infrastruktura i digitalizacija".

Sastanak u Beču biće odlična prilika da se, na najvišem nivou, razgovara o svim aktuelnim pitanjima u odnosima EU i Srbije nakon predstavljanja Godišnjeg izveštaja o politici proširenja i izveštaja o kandidatima i potencijalnim kandidatima, navodi se u saopštenju.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata se održava dva puta godišnje, po jednom u toku svakog predsedavanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво