Najnovije vesti
Vesti Politika
Ministri EU o Bliskom istoku i Balkanu na neformalnom sastanku u Beču

Ministri EU o Bliskom istoku i Balkanu na neformalnom sastanku u Beču

Ministri inostranih poslova EU održaće danas i sutra u Beču neformalni sastanak na kom će glavne teme biti situacija na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini, transatlanski odnosi, ali i posebno, u petak, Zapadni Balkan, a austrijski mediji očekuju da bi jedna od tema mogla biti i promena granica kao moguće rešenje za kosovski problem.

ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_23 Foto: V. Lalić / RAS Srbija
ivica dacic_280417_RAS foto Vesna Lalic_23

Petak je posvećen razgovoru sa šefovima diplomatije zemalja kandidata za prijem u članstvo EU, među kojima će biti i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pošto se radi o neformalnom sastanku neće biti nikakvih odluka.

Ministri inostranih poslova sastaće se u četvrtak posle podne kako bi razgovarali o aktuelnom razvoju na Bliskom istoku, pa se očekuje da će pre svega biti razmatrano stanje u Jemenu, Libiji i Siriji, ali i Iranu.

Kada je reč o transatlantskim odnosima ministri će razmotriti mogućnosti za saradnju u denuklearizaciji Severne Koreje i nastavku primene Sporazuma o nuklearnim materijalima sa Iranom, iz kog je istupila SAD.

Veče će već biti u znaku Zapadnog Balkana, pošto će predsednik Austrije Aleksander van der Belen prirediti prijem kojem će prisustvovati šefovi diplomatija EU, ali i zemalja kandidata.

Drugog dana sastanka razgovaraće se o aktuelnom stanju u pristupnom procesu zemalja kandidata, a ponajviše na dnevnom redu biće, kako se očekuje, dijalog Beograda i Prištine, kao i Turska, pošto se u Beču očekuje dolazak šefa turske diplomatije.

Austrijski mediji ukazuju da je ovo prvi sastanak šefova diplomatija EU nakon što je u javnost izneta mogućnost promene granica kao potencijalno rešenje za kosovski konflikt.