Vesti

0

Mogerini s austrijskom predsednikom o dijalogu Beograd-Priština

Autor: VV

Izvor: Beta

Mogerini s austrijskom predsednikom o dijalogu Beograd-Priština

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Podrška koju Austrija pruža i on lično ovom teškom ali obećavajućem poduhvatu vrlo je značajna", rekla je Mogerini, a navodi se u saopštenju Evropske kancelarije za spojne poslove posle današnjeg sastanka visoke predstavnice s predsednikom Austrije.

Mogerini je podsetila da će imati novi sastanak u okviru dijaloga s predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem iduće nedelje u petak 7. septembra u Briselu.

"Mi ćemo nastaviti s teškim, ali kako sam rekla mogućim razgovorima o pravno obavezujućem sporazumu", navodi se u saopštenju.

Opšte uzev naglasak koji austrijsko predsedavanje EU stavlja na Zapadni Balkan i perspektivu Evropske unije za region je vrlo važan, navodi se u saopštenju.

"Ja lično verujem da projekt Evropske unije neće biti završen dok Zapadni Balkan nije deo naše porodice - geografija, istorija, ali takođe i ekonomija nam to govore. I bezbednost takođe jer samo pre nekoliko decenija ne možemo zaboraviti šta se tamo dogodilo. U našem je interesu da držimo vrata otvorena i da se oni pridruže našoj porodici pod uslovom da se ispune uslovi", rekla je Mogerini.

Ona je dodala da je s austrijskim predsednikom takođe razgovarala o očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Mogerini je zahvalila austrijskom predsedniku na njegovom radu i angažovanju i podršci radu institucija EU.

Visoka predstavnica sutra i preksutra predsedavaće dvodnevnom neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Beču kome će takođe prisustvovati i predstavnici zemalja kandidata EU, među kojima i Srbija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR