Šabac: Besplatna obuka u Start IT centru

O novim tehnologijama i njihovoj primeni Šapčani uče besplatno u START-IT centru. Interesovanje za IT sektor je veliko, a u radionicama su pripadnici svih generacija - od iskusnih preduzetnika u oblasti tehnologija, do učenika nižih razreda osnovne škole.

Imaju od 9 do 14 godina i uz telefon i kompjuter su svakodnevno, kao i većina njihove generacije. Ali umesto igre i četa ovde su zbog praktične primene novih tehnologija.

"Naučio sam da programiram igrice i veb dizajn kako se prave društvene igre", kaže Mihailo Petrović, iz Šapca.


„Obožavam da se bavim programiranjem, prethodna radionica koja se bavi programiranjem sam na kojoj sam naučio još jedan programerski jezik", objašnjava Aleksa Gligorić, iz Šapca.

„Učimo engleski preko telefona i to će mi puno značiti", kaže Mila Rakić, iz Šapca.
Da interesovanja iskoriste za saznanja, kroz četiri kursa prošli su brojni mladi šapčani.

Besplatne radionice, treninzi, konferencije, predavanja stručnjka i primena u tehnološkom  preduzetništvu IT je put i za odrasle.

„Informatika je dugo godina moje osnovno zanimanje i Startit centar mi je pružio priliku da upoznam neke nove mlade ljude, neki su početnici a neki su dugo u vodama informatike tako da sam ovde našao saradnike na neke projekte na kojima radimo zajedno", kaže Dejan Petrović iz Šapca.

„U školi sam naučila sam da pravim sajt ali ovde sam uspela nekako da ga oblikujem i da shvatim njegovu budućnost, po struci sam arhitekta" dodaje Aleksandra Savatić, iz Šapca.

Od marta kada je otvoren, Startit centar postao je gradsko mesto za zajednički rad i edukaciju u kompijuterskom svetu. U opremljenom prostoru kažu, od novih saznanja do primene, svako ovde nalazi svoje mesto.

„Ja sam ovde jednom nedeljno, radim za jednu beogradsku firmu i u principu putujem u Beograd na posao i imam pravo jednom nedeljno da radim van kancelarije i u tim situacija mi je dosta zgodno dasedim ovde radim ovde jer imam svu potrebnu infrastrukturu", kaže Dragan Jovanović, iz Šapca.

„Cilj Startit centra je da okupi IT zajednicu da poveže ljude koji se bave IT-em u ovom gradu i cilj je da neko ko je završio fakultet da se vrati i da se bavi svojim poslom iz Šapca", objašnjava Bojana Zavađa, kordinatorka Startit centar Šabac.

Podizanje nivoa znanja u informacionim tehnologijama način da se jača privredna ponuda i iskoristi domaća pamet. Za šest meseci organizovano je preko trideset različitih aktivnosti a kroz Startit centar prošlo je skoro dve hiljade Šapčana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво