AGROKOR U SRBIJI: Todorić rasprodaje lokale

E. V. N.

29. 08. 2018. u 17:02

Propala kompanija Ivice Todorića ovih dana kupcima nudi poslovni prostor i magacine u našoj zemlji, kako bi platila svoje dugove

АГРОКОР У СРБИЈИ: Тодорић распродаје локале

Sedište kompanije u Zagrebu / Foto EPA

HRVATSKI "Agrokor" ne sme da prodaje vlasništvo nad svojim firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u našoj zemlji. Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocenjuju pozitivnim i za Srbiju.

- "Agrokor" kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine koja nije u funkciji ili im ne treba - navodi izvor "Novosti" blizak Vladi Srbije. - Reč je o zemljištvu, magacinskom prostoru, raznim objektima... Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je reč o imovini "Agrokora" i to niko ne dovodi u pitanje.

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom, realizovala u Srbiji, "Agrokoru" je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

- Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata zgrada "Merkatora" na Novom Beogradu za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona evra za dugove dobavljačima - ukazuje naš izvor. - I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dođe do svežeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima. "Agrokor" ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svež kapital, kako ne se bi dalje zaduživali kod banaka.

"Agrokor" u Srbiji poseduje firme-ćerke: uljara "Dijamant" Zrenjanin, čiji je direktni većinski vlasnik, "Frikom" (u vlasništvu zagrebačkog "Leda"), "Idea" (u vlasništvu hrvatskih "Konzum trgovina"), "Merkator" (u vlasništvu slovenačkog "Merkatora"), "MG Mivela" (u vlasništvu zagrebačke "Jamnice"), "Super kartica" (u većinskom vlasništvu lanca "Idea"), kao i "Kikindski mlin" (u vlasništvu "Dijamanta") i "Nova sloga" Trstenik (u direktnom vlasništvu "Agrokora").

Kada je ova kompanija pod prinudnom upravom zbog ogromnih dugovanja, prvenstveno ruskoj Zberbanci, uradila procenu vrednosti, proizašlo je da je vrednost kompanija u sistemu koncerna čak tri puta manja od dugova. Jer, oko 140 kompanija u regionu procenjeno je na 18,5 milijardi kuna, što je oko dve i po milijarde evra, dok ukupan dug iznosi 57 milijardi kuna, odnosno 7,7 milijardi evra.

U Srbiji "najbolje stoje" "Frikom", procenjen na 167,7 miliona evra, i "Dijamant", od 87 miliona evra.

TREĆI TRGOVAC KOD NAS

- "Agrokor grupa" je vodeći trgovac hranom na malo i na veliko posmatrajući ukupnu prodaju u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH , a treći najveći u Srbiji - navodi se u zvaničnim dokumentima koncerna. - Grupa posluje na prostoru površine 1,1 milion kvadratnih metara i ima pristup populaciji od 17,5 miliona ljudi. Segment maloprodaje i veleprodaje je najveći segment unutar "Agrokor grupe" i trenutno zapošljava oko 36.000 ljudi. Tokom 2017. godine grupa je ostvarila prihod od 4,2 milijarde evra.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Jodza

29.08.2018. 17:15

А имамо ли ми ишта у својој земљи а да ради и ваља!?

Ja

29.08.2018. 17:43

NE BRIGAJTE SE BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINJE KAD GOD JE SMENA VLASTI MI SAZNAMO ZA NEKOLIKO AFERA.I KAD TO SABEREŠ NAKRADUCKA SE NEKOLIKO MILIJARDI.

Miki - Zg

29.08.2018. 19:04

Sada vidite Vi veliki Srbi -Srbende ,Dosovci-žuti ,da ste nakon 2000 god. sve što vredi u Srbiji prodali za male pare Slovencima ,Hrvatima najvećim neprijateljima srpskog naroda ,Srbije ,stoljećima ,a i sada !