Prva porodica dobila pomoć grada za treće dete

NovostiOnline

29. 08. 2018. u 16:56

Ana Stošić prva je majka koja je ostvarila pravo na novčanu podršku Grada Beograda za trećerođeno dete

Прва породица добила помоћ града за треће дете

Foto: Beograd.rs

Ana Stošić prva je majka koja je ostvarila pravo na novčanu podršku Grada Beograda za trećerođeno dete. Rešenje o jednokratnoj novčanoj pomoći, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić simbolično je uručio Veljku, najstarijem od tri sina porodice Stošić, koja je danas u punom sastavu došla u Gradsku upravu.


Majka Veljka, Ognjena i Vojina, zahvalila je gradonačelniku i Gradu Beogradu.


– Finansijska pomoć nam mnogo znači, pogotovo što u kući imamo i jednog školarca – istakla je Ana Stošić.


Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo jer je ova odluka još jedan doprinos povećanju nataliteta i podršci porodicama u Beogradu i Srbiji.


– Grad Beograd je 29. juna ove godine usvojio odluku kojom se predviđa jednokratna pomoć porodicama za treće dete u iznosu od 30.000 dinara. Odluka je stupila na snagu 10. jula i važi za decu rođenu od tog dana, a mali Vojin je prva beba koja je ispunila uslove za dobijanje novčane pomoći – istakao je gradonačelnik i izrazio nadu da će se ova rešenja sve češće uručivati.


Od kada je usvojena ova odluka, podneto je ukupno 15 ovakvih zahteva, a već je rešeno šest. Gradonačelnik je podsetio da je to četvrti nivo pomoći Grada Beograda za porodilje jer finansijsku pomoć porodilje dobijaju za prvorođeno dete, svako novorođeno dete u Beogradu, dodatnu novčanu pomoć dobijaju nezaposlene porodilje sa niskim porodičnim prihodima, a sada i za treće dete.


– Grad i republika ponašaju se socijalno odgovorno, što proističe iz finansijske stabilnosti koju je grad ostvario u prethodnom periodu – istakao je gradonačelnik i najavio dalje korake u pospešivanju nataliteta u saradnji sa republikom i opštinama.


Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević dodala je da je od početka godine iz budžeta Grada Beograda isplaćeno 138 miliona dinara za 8.700 porodilja koje su podnele zahtev do 31. jula 2019.



Ona je istakla da je porodica Stošić svoj zahtev podnela u julu, što govori da Grad Beograd ne kasni nijedan dan u isplati porodiljama. Takođe je, prema njenim rečima, obezbeđeno dovoljno sredstava za iste namene do kraja godine i ukazala da se od početka godine u Beogradu rodilo 9.500 beba.


– U dogovoru sa gradonačelnikom, jedna prostorija u prizemlju Gradske uprave, gde je smeštena arhiva, biće preuređena do kraja godine za boravak majki i dece. Prostor je predviđen da majke kada dođu sa decom da završe papirološke poslove imaju prostor za presvlačenje ili dojenje beba – najavila je Stanisavljevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)