"Srbija koristila iskustvo Makedonije, pomoći ćemo RS"

Potpredsednica Vlade Srbija Zorana Mihajlović je u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i RS, potpisala dva memoranduma.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2018.

16:31

Foto: Thinkstock

Reč je o memorandumu o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-dozvola i o međusobnom priznavanju "velikih licenci".

Republici Srpskoj će to pomoći da dobije najmoderniji sistem izdavanja građevinskih dozvola, a firmama iz Srbije i RS biće omogućeno da rade zajedno na velikim projektima, kroz međusobno priznavanje takozvanih "velikih licenci, objasnila je Mihajlovićeva nakon što je potpisala memorandume s ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić.

Mihajlovićeva je podsetila da je Srbija za tri godine napredovala za 176 mesta na Duing biznis listi Svetske banke i da je danas 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola.

"Srbija je reformu građevinskih dozvola krenula koristeći iskustva Makedonije i verujem da će i Republici Srpskoj mnogo značiti naša iskustva ne samo u vezi s donošenjem propisa kojima se uvode e-dozvole, već i u fazi implementacije, kako bi reforma zaživela i u praksi, u svakoj lokalnoj samoupravi", kazala je Mihajlovićeva.

Memorandum o "velikim licencama", kako je pojasnila, neoophodan je prilikom gradnje velikih brana i akumulacija, aerodroma, luka, državnih puteva prvog i drugog reda, rafinerija nafte, regionalnih deponija, termoelektrana snage veće od 10 megavata, stadiona kapaciteta većeg od 20.000 gledalaca...

"Međusobnim priznavanjem velikih licenci omogućićemo firmama iz Srbije i RS da se udružuju, da zajedno rade na velikim projektima i da, u perspektivi, konkurišu za poslove u trećim zemljama", navela je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: