Dostupni linkovi

Nemačka smanjuje zavisnost od SAD u sajber bezbednosti


Nemačka je danas najavila formiranje nove agencije koja će da finansira istraživanja u oblasti sajber-bezbednosti, a čiji je cilj smanjenje zavisnosti od digitalnih tehnologija iz SAD, Kine i drugih zemalja, javlja Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je novinarima da su Nemačkoj potrebne nove alatke kako bi postala ključni igrač u oblasti sajber-bezbednosti i kako bi pojačala evropsku bezbednost i nezavisnost.

"Naš je zajednički cilj da Nemačka postane vodeća zemlja u oblasti sajber-bezbjednosti na međunarodnom nivou", rekao je Zehofer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Ursulom fon der Lejen.

On je dodao da se mora priznati da Nemačka zaostaje i da joj je potreban potpuno novi pristup.

Agencija je zajednički projekat ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

Nemačka, kao i mnoge druge zemlje, suočava se svakodnevno mnoštvo sajber napada na vladinu kao i na kompjutersku mrežu velikih kompanija. Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja su identifikovani kao najveća pretnja.

Nemačka i druge članice EU takođe brinu zbog zavisnosti od američke tehnologije naročito nakon što je 2012. Edvard Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije, otkrio da postoji raširena špijunska mreža. Istovremeno, prema američkom ‘Patriotskom zakonu’, zvanični Vašington je dobio široka ovlašćenja u primoravanju kompanija da pruže podatke, podseća britanska agencija.

“Kao federalna vlada ne možemo sedeti skrštenih ruku kada upotrebu osetljivih tehnologija od velike važnosti za bezbednost kontrolišu druge vlade. Moramo da osiguramo i unapredimo takve ključne tehnologije za našu digitalnu infrastrukturu”, kazao je Zehofer.

XS
SM
MD
LG