Najnovije vesti
Vesti Svet
INCIDENT NA OTVORENOM MORU Francuski ribari napali britanske brodove dimnim bombama i kamenjem, Britanci zvali RATNU MORNARICU

INCIDENT NA OTVORENOM MORU Francuski ribari napali britanske brodove dimnim bombama i kamenjem, Britanci zvali RATNU MORNARICU

Francuski su ribari bacali dimne bombe na britanske brodove na obali Normandije, a sve zbog svađe oko školjki.

ribari kombo Foto: screenshot youtube / youtube
ribari kombo

U tom sukobu došlo je do bacanja kamenja na brodove, kao i do guranja brodova. Oko 35 francuskih brodova lovilo je pet britanskih, pokušavajući da ih isteraju sa područja bogatog Jakobovim kapicama na mestu Baie de Seine, gde je Britancima većinu godine dozvoljeno da ribare, javlja "Skaj njuz".

Ali zbog pravila koje je nametnula Francuska, francuski ribari sada smeju tamo da ribare samo između 1. oktobra i 15. maja. Optužili su Britance da su potpuno iscrpili to područje i izlovili školjke pa sada žele da se i oni suoče sa istim pravilima. Zato su odlučili da se sa njima sukobe.

- Francuzi su kontaktirali Britance kako bi ih zaustavili, a pritom su se sukobili. Navodno je došlo i do bacanja kamenja, ali niko nije povređen - rekao je Dimitri Rogof, šef ribara iz Normandije.

Dodao je da se "oko 40" francuskih brodova skupilo tokom noći u znak protesta što Britanci izlovljuju zalihe školjki na tom području. Britanci su u panici zvali i ratnu mornaricu.

Snimak koju je objavila jedna lokalna TV stanica pokazala je da su se brodovi i međusobno sudarali i gurali, zbog čega su i oštećeni, a navodno su tri broda završila sa rupama. Ljutiti francuski ribari bacali su i dimne bombe na britanske brodove, zasipajući ih pritom uvredama, prenosi "Jutarnji list".

Barri Deas, izvršni direktor britanskog nacionalnog saveza ribarskih organizacija rekao je da savetuje obe strane da budu mirne, jer se na snimku vidi da su neki brodovi manevrisali na vrlo opasan način.

- Obavestili smo o svemu i britansku vladu i zatražili smo zaštitu za naša plovila, koja tamo plove legitimno. Dublji razlog za te sukobe trebao bi da se rešiti za stolom, a ne na otvorenom moru gde bi neko mogao da bude povređen - dodao je.

Napetosti među francuskim i britanskim ribarima oko tog pitanja traju već 15-ak godina. Dve strane tokom poslednjih pet godina postigle su godišnje sporazume, ali Rogof kaže da su Francuzi ove godine blokirali sporazum jer im je već bilo dosta.

- Za Britance je to kao otvoreni šank, ribare tamo kada žele, kako žele i koliko god žele. Mi ne želimo da ih u tome zaustavljamo, ali mogli su barem da sačekaju 1. oktobar tako da možemo da delimo - dodao je.

Ipak, ističe da će se i to promeniti nakon što Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

- Nakon 29. tmarta 2019. godine, tretiraće se kao treća strana i neće više imati pristup ovim područjima - najavio je Rogof.