29. avgust  2018. 11.21  →  13.52 | Izvor: Tanjug, FoNet

Haradinaj i Ljimaj se udružuju sa opozicijom protiv Tačija?

PRIŠTINA -

Prištinska Koha danas piše da će se dve članice vladajuće koalicije, Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Nisma, Fatmira Ljimaja, pridružiti opoziciji u zahtevu za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi bila doneta rezolucija kojom bi se Hašimu Tačiju zabranilo da sa Beogradom pregovara o "teritorijalnom integritetu Kosova".

Sednica će najverovatnije biti održana 4. septembra, tri dana pre najavljenog nastavka dijaloga u Briselu.

Predsedavajući kosovskog parlamenta Kadri Veselji, koji je i predsednik najuticajnije vladajuće DPK, kritikovao je juče opoziciju zbog takvog zahteva, ocenivši takav zahtev apsurdnim i nepotrebnim.

Istakao je da institucije ne smeju da "postanu deo tamnog scenarija, da dovode u zabludu građane i izazivaju napetost i paniku".

O njegove reči su se, međutim, oglušili koalicioni partneri Haradinaj i Ljimaj, koji je potpredsednik kosovske vlade, tvrdi Koha.

haradinaj

Muharem Nitaj, iz Alijanse za budućnost Kosova, stranke koju predvodi Haradinaj, potvrdio je učešće poslanika te stranke na sednici skupštine na kojoj će se na dnevnom redu naći papir koji, kako je rekao, ima za cilj da zaustave inicijativu Tačija da u Briselu pregovara o "menjanju granice", preneo je list.

Haradinaj: Promena granica jedino odgovara Putinu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je svoj i stav Vlade Kosova da su nemoguća podela Kosova i promena granica zemlje, prenosi Zeri.

"Zlatna mapa Kosova" na dar odlazećem američkom ambasadoru

Kosovo prolazi kroz važne političke procese, a pomoć američkih prijatelja bila je i ostaje "vitalna za našu zemlju", napisao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na Fejsbuku, nakon što je odlazećem američkom ambasadoru Gregu Delaviu uručio priznanje "zlatna mapa Kosova".

Haradinaj je naveo da je "zlatna mapa Kosova" simbol zahvalnosti Delaviu za, kako je naveo, "ogroman rad u prilog nacionalne agende Kosova".

Naveo je da mu je bila čast da tokom redovnog susreta Delaviu u ime "vlade i naroda Republike Kosovo", uruči "zlatnu mapu Kosova", kao simbol zahvalnosti za njegov rad, veliku podršku koju je pružio agendi Kosova, ohrabrujući ih da i ubuduće rade najbolje za sve građane, bez razlike.

Haradinaj je post na toj društvenoj mreži završio porukom: "Bog blagoslovi Ameriku i njen narod".

Pozicija vlade i moja je ova: težimo pravno obavezujućem sporazumu između dve države, recipročnom priznanju Kosova i Srbije, rekao je Haradinaj.

Granice i teritorija nisu tema diskusija, niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutuje. Granice i teritorija u ovom slučaju su korak nazad za Kosovo, destabilizuju region i to jedino odgovara predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, niko drugi nema u tome interes, smatra Haradinaj.

Komentarišući nedavne izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija na tu temu, Haradinaj ih je protumačio kao neku vrstu odgovora na ono što se govori u Beogradu.

To će svakako biti razjašnjeno u budućnosti, ali nemoguće je da neko pregovara o granicama i teritoriji Kosova, rekao je Haradinaj.

Tači: "Da ujedinjenju sa Preševom, Bujanovcem i Medveđom, ne podeli i razmeni teritorija

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je na svom fejsbuk nalogu da neće biti podele ili razmene teritorija između Srbije i Kosova, prenosi RTK.

"Da ujedinjenju sa Preševom, Bujanovcem i Medveđom. Da međusobnom priznanju Kosova i Srbije, članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama", napisao je Tači.

"Ne podeli, ne razmeni teritorija. Ostalo su lažne vesti", napisao je on.

Srodne vesti

Broj komentara: 5

aki  29. 08. 2018. | 12:21
Haradinaj i dalje provocira. Necemo nasedati.
zaharija  29. 08. 2018. | 14:00
Toliko o tome da je taci bitna figura na kosovu...
ana  29. 08. 2018. | 14:55
Samo se vi svadjajte izmedju sebe.
738
517
Fudbaler  29. 08. 2018. | 22:04
Albanci samo prave haos. Albanci su ti koji rade na tome da građani Srbije žive bolje.
Pele  29. 08. 2018. | 22:44
Albanci će napraviti haos i to je činjenica.