ŠOKANTNI DOKUMENTARAC AMERIČKOG NOVINARA: Ova organizacija je glavna kada treba srušiti stranu vladu! Sada su im na meti Severna Koreja i Kina (VIDEO)
Foto: EPA, Printscreen NED.org

Nije CIA

ŠOKANTNI DOKUMENTARAC AMERIČKOG NOVINARA: Ova organizacija je glavna kada treba srušiti stranu vladu! Sada su im na meti Severna Koreja i Kina (VIDEO)

Planeta -

Novi “eksplozivni kratki dokumentarni film”, kako su ga nazvali u Sjedinjenim Državama, rasvetljava malo poznatu, ali moćnu i veoma uticajnu grupu na Kapitol Hillu, Nacionalne fondacije za demokratiju (NED), hobotnice koja je svoje pipke proširila na brojne zemlje u svetu, uključujući i sve zemlje regiona.

Filmski producent i novinar Maks Blumenhal objašnjava jedan od nedavnih događaja i utjecaj NED-a u Va[ingtonu kako bi opisao istoriju i način rada, kako je naziva, “organizacije koju finansiraju poreski obveznici, koja se uplitala u izbore, mobilisala udruženja i orkestrirala kampanje za odnose s javnošću protiv naroda koji se odupiru agendi Vašingtona”.

Blumental u ovom slučaju opisuje nedavni događaj u kom NED ističe korejske aktiviste koji rade na rušenju komunističke vlade Severne Koreje i kreće se kroz maglovitu oblast polutajne operacije.

Predstavljajući svoj kratki dokumentarac, on objašnjava: “Obuhvatio sam ovu temu, jer organizacija radi upravo ono što za što Kongres optužuje ruske medije i “fabrike trolova” da rade u Sjedinjenim Državama. Oni se mešaju u politiku drugih zemalja stranim novcem, a jedina razlika je što to rade otvoreno i u ime širenja slobode.”

Blumental nastavlja da govoriti o istoriji NED-a, koji je često s američkim obaveštajnim agencijama surađivao u rušenju stranih vlada.

“Osnovana 1983. od tadašnjeg predsjednika Ronalda Regana, Nacionalna fondacija za demokratiju je postala međunarodno sredstvo za sprovođenje plana neokonzervativaca”, pojašnjava američki novinar.

“Osnivački kadar bili su ideolozi Hladnog rata koji su, kao i mnogi rani neokonzervativni operativci, bivši trockisti koji su nekada pripadali američkim socijaldemokratima”, priča Blumental.

Blumental je uspeo da dokaže kako NED stvara “oružano civilno društvo i medije” protiv vlada koje stoje na putu Vašingtonu ili čak u ime velikih američkih korporacija koje se silom probijaju na inostrana tržišta u nastajanju.

U poslednje vreme se organizacija fokusirala na destabilizaciju Severne Koreje i Kine, a govori “aktivista civilnog društva” s iznenađujućom jasnoćom otkrivaju neke od aktualnih projekata koje sponzoriše NED.

U posebnom delu na kraju ovog dokumentarnog filma Blumental je došao do predvodnice grupe “Demokratik Haus” Nensi Pelosi, jedne od istaknutih pristalica NED-a, i otvoreno joj postavio pitanje o licemernosti NED-a koji se meša u politiku drugih zemalja u trenutku kada su američki čelnici i nacionalni mediji u histeriji zbog navodnog “ruskog uplitanja u američke izbore”.

“Pitao sam je da li misli da bi američka vlada trebala da pprestane da finansira organizacije koje traže svrgavanje režima Severne Koreje, ako je već potpisala mirovni sporazum s Kimom?”, kaže Maks Blumental.

“Ne znam da li je to ono što oni rade, ali znam da promovišu ljudska prava gde god se nalazili”, odgovorila je Pelosi, govoreći o NED-u i svrgavanju vlada po svetu.

“Zatim sam je pitao smatra li aktivnosti NED-a istim stranim uplitanjem za koja se u SAD-u optužuje Rusija”, kaže Blumental.

“Ne ulazim u bilo kakve hipoteze”, rekla je Pelozi, odbijajući da odgovori.

Blumental s pravom zaključuje “kako Amerika ostaje opsednuta širokim spektrom ruskih uplitanja i navodnih aktivnih mera Moskve protiv američkog političkog sistema, ali, istovremeno, službeni Vašington slavi vlastitu mašineriju koju, kao motor “za promovisanje demokracije”, plaćaju američki poreski obaveznici.

“Zna li američka javnost što se radi sa njihovim novcem i hoće li ikada biti javne rasprave o posledicama napora Vašingtona u svrgavanju režima?”, pita se Blumental.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track