Vranje sređuje FASADE u centru grada

Lokalne vesti - Sreda 29.08.2018 - 05:42

Grad Vranje počeo je sa uređenjem fasada zgrada koje su u njegovom vlasništvu, a prioritet će imati one u centralnoj gradskoj zoni, potvrdio je Slobodan Milenković, gradonačelnik.

Zgrada Zanatskog doma. Foto: S.Tasić/OK Radio Zgrada Zanatskog doma. Foto: S.Tasić/OK Radio

Milenković ukazuje na zapuštenost građevinskog fonda i u samom centru grada, koji osim estetskog problema, zbog velike potrošnje energije,  predstavlja i energetski i ekološki, pa i bezbedonosni problem zbog mogućeg obrušavanja fasade.

- Obnovljena je fasada bivše Direkcije, završeni su konzervatorski i sanacioni radovi na zgradi Selamluka i Muzej kuće Bora Stanković, a u izradi je tehnička dokumentacija za uređenje fasade zgrade Zanatskog doma , skupštinske sale , zgrade Načelstva , upravne zgrade Predškolske ustanove i dr.

Takođe , grad je preduzeo korake za ostvarivanje javnog interesa u sferi odražavanja zgrada koji su dati kao mogućnost  Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.


Kroz Odluku o utvrđivanju urbanističkih zona obaveznog investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrade i zona obaveznog održavanja spoljnog izgleda zgrade, koja je u pripremi i očekuje se njeno usvajanje na septembarskoj skupštini, definisane su zone u kojima se propisuje obaveza investicionog održavanja, što se odnosi i na sređivanje fasada objekata
- kaže Milenković.

Tim odlukama definisano je nekoliko zona u kojima se nalaze, stambene zgrade, stambeno - poslovne zgrade, zgrade koje su proglašene za kulturno dobro, javne i poslovne zgrade.

- Ono što najviše interesuje naše sugrađane koji žive u stambenim zgradama  je i Odluka kojom se predviđa bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade, kojom se daje  mogućnost  i pravni osnov da grad kroz programe izvrši i sufinansiranje aktivnosti na održavanju zgrada koje nisu u njegovom vlasništvu.

Grad će obezbediti sredstva u budžetu za učešće u projektima finansiranja aktivnosti na održavanju zgrada.

Na osnovu donete odluke o sufinansiranju aktivnosti na održavanju i utvrđenog postupka dodele sredstava, grad će po potrebi raspisivati pozive za pojedinačne projekte finansiranja aktivnosti na održavanju. Prednost će imati one stambene zgrade koje imaju gotovu projektno tehničku dokumentaciju .

Sve aktivnosti preduzete na definisanju zona, u kojima će se intervenisati kroz sufinansiranje, predstavljaju ostvarivanje javnog interesa u sferi održavanja zgrada kroz unapređenje energetskih i drugih svojstava, samim tim i održivog razvoja postojećeg građevinskog fonda, a i samog grada
- napominje Milenković.

Pored sređivanja centralne gradske zone, planirano je i uređenje mesnih zajednica Sobina, Ogledna stanica,  4.juli i Odžinka, kao i mesne zajednice po selima.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: