Sindikalci: Svima ukinuti kaznene poene, ne samo onima sa beneficiranim stažom

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ocenio je da je nedopustivo da se samo radnicima sa beneficiranim radnim stažom ukinu kazneni poeni za prevremeno penzionisanje i zahteva od vlasti isti tretman za sve zaposlene u Srbiji.
Sindikalci: Svima ukinuti kaznene poene, ne samo onima sa beneficiranim stažom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Taj sindikat je u saopštenju naveo da nema ništa protiv da se "penali" za prevremeno penzionisanje ukinu za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare i druge radnike sa benificiranim stažom, ali da insistira da izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju važe za sve radnike.
 
Sindikat se oglasio povodom najave ministra za rad Zorana Đorđevića da će do kraja godine svima koji su tokom radnog veka imali beneficiran radni staž biti ukinuti kazneni poeni za penzije.
 
"Iako još nismo zvanično dobili takav predlog od Ministarstva rada sigurno nećemo podržati te izmene i borićemo se protiv bilo kakve diskriminacije radnika u Srbiji", istakao je SSSS i podsetio da je pre više od godinu dana uputio zvaničnu inicijativu za izmenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojom bi bilo ukinuto umanjenje penzija u slučaju prevremenog penzionisanja.
 
Tada je, kako se navodi u saopštenju sindikata, tu inicijativu podržao i ministar rada koji je rekao da očekuje da kazneni poeni za one koji odu u penziju pre 65. godine budu ukinuti već ove godine.
  • super Steva

    29.08.2018 15:17
    Re Jednakost za sve
    Izlupeta se čovek i nikom ništa. Idemo dalje.
  • Xyz

    29.08.2018 11:32
    Zasto
    Kada je promenjen zakon o odlasku u penziju predvidjen je prelazni period u kome je vec predvidjeno povecanje i potrebnog radnog staza i godina zivota za odlazak u "punu" penziju.Cemu onda kazneni poeni?Po ovome ispadne da je bolje da si neradnik ali da imas 65 godina nego da si radio npr od 18-te godine i placao poreze i doprinose 40 godina ali eto imas 58 godina i treba te kazniti.Dokle vise razliciti arsini?!!!!
  • Jednakost za sve

    29.08.2018 10:22
    Lica na poslovima sa beneficiranim stažom trebala bi recimo do 40 godine,a da rade taj posao,a nakon toga otkaz i neka pronalaze druge lakše nebeneficirane poslove i čekaju da navrše 65 godina života i dopune potreban staž.
    Niti su sa preko 40 godina sposobni da rade beneficirane poslove, niti su nesposobni da obavljaju ostale poslove.
    Ovako ,svi u penziju sa 55 godina života i to punu, sa prosekom SAMO POSLEDNJE GODINE SLUŽBE (!?), a mi ostali finansiramo taj prosek od naših uplata....
    Ako žene čekaju 65 godina za prvu penziju, neka čekaju i beneficirani, a do tada neka obavljaju ostale poslove i izdržavaju se. Nije lako, ali nije lako ni ostalima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.