BiH

Može li CIK da kazni partije zbog onlajn kampanje?

Može li CIK da kazni partije zbog onlajn kampanje?
Foto: N.N. | CIK (ne) može da kazni partije zbog kampanje na internetu

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako je Izbornim zakonom BiH zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje ili bilo koje plaćeno javno oglašavanje prije zvaničnog početka kampanje, Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema mogućnost da kazni političare i političke stranke koji putem interneta i društvenih mreža uveliko vode kampanju za predstojeće izbore.

"Kod rješavanja prigovora političkih subjekata koji su se žalili na objavu tekstova i slika s ciljem uticaja na birače, CIK nije mogla na pouzdan način utvrditi činjenicu da je dostavljeni dokazni materijal objavljen u kritičnom vremenu izborne ćutnje, niti se sa sigurnošću moglo utvrditi ko je objavio taj materijal s obzirom na to da su određeni domeni izvan jurisdikcije BiH, što predstavlja prepreku za utvrđivanje odgovornih političkih subjekata i lica koja bi se mogla sankcionisati", navedeno je u odgovoru Centralne izborne komisije BiH na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja.

CIK dalje navodi da oblast oglašavanja, političke kampanje i reklamiranja putem onlajn medija nije zakonski dovoljno precizirana, te da u svijetu i Evropi ne postoje primjeri dobre prakse kako bi se omogućilo da se uspješno vode postupci protiv onih koji eventualno krše zakon i reklamiraju se i plaćaju oglase mimo pravila.

"Može se, nažalost, zaključiti da se radi o 'sivoj zoni'", naveli su u CIK-u BiH.

U nevladinim organizacijama koje, između ostalog, prate i izborni proces u BiH kažu da Centralna izborna komisija BiH ima zakonsku mogućnost da kazni one koji kršeći zakon plaćaju oglase i politički se oglašavaju.

Takođe naglašavaju da i same društvene mreže, na primjer, izbace da li se radi o plaćenom oglasu.

"Do sada smo registrovali 226 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje od strane 22 politička subjekta u skoro polovini opština i gradova u BiH. Slučajevi koje smo zabilježili odnose se na organizovanje različitih događaja na kojima je cilj promocija ili političkog subjekta ili kandidata, programa i ciljeva i plaćeno oglašavanje putem društvenih mreža", rekao je Dario Jovanović, direktor projekta "Pod lupom".

Dodao je da je Izbornim zakonom kampanja zabranjena u periodu od raspisivanja izbora pa do zvaničnog početka kampanje.

U koaliciji za poštene i fer izbore "Pod lupom" kažu da je Izborni zakon regulisao dobro tu oblast, te da Centralna izborna komisija BiH treba da počne izricati sankcije jer kršenje zakona u tom segmentu ne prestaje.

"CIK, prema našem mišljenju, treba da se obrati ili društvenim mrežama i traži informacije o plaćenim oglasima ili sami da provjere i pokrenu postupke. Sankcija je jedini način da se kršenje Izbornog zakona zaustavi", zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije