Španija dobija prvi starački dom za gejeve

Regionalna vlada Madrida dala je zeleno svetlo za otvaranje staračkog doma namenjenog LGBT osobama koji bi se finansirao javnim novcem.
Španija dobija prvi starački dom za gejeve
Foto: Pixabay
Zgrada u četvrti Viljaverde, na jugu grada, krajem godine trebalo bi da postane centar sa 66 stalnih stanovnika, a imaće kapacitet za dodatnih 30 osoba tokom jednodnevnih poseta.
 
Federiko Armenteros, danas sedamdesetogodišnjak, decenijama se zalagao za otvaranje takvog specijalizovanog doma za LGBT osobe. To je pokušavao da učini preko Fondacije 26. decembar, udruženja čiji je predsednik i koja je ime dobila po datumu iz 1979. godine. Na taj dan poništen je zakon prema kojem su homoseksualne osobe mogle biti zatvarane tokom diktature generala Fransiska Franka, od 1939. do 1975. godine.
 
Armenteros je započeo ovaj projekat podstaknut ličnim iskustvom iz staračkog doma iz kojeg su ga izopštili ostali stanovnici jer je bio gej.
 
"Okrenuli su se protiv mene i vređali me", rekao je u jednom intervjuu 2011. godine kada je otpočeo kampanju za osnivanje specijalizovanog doma. "Nazivali me nastranim zbog čega sam se užasno osećao. Moja soba ima dva kreveta ali niko sa mnom ne želi da deli sobu. Usamljen sam a to je loše", dodao je tada. Napomenuo je kako "mora biti što nevidljiviji kako ga ne bi primetili, kao i da mora da provodi što više vremena van doma".
 
Osam godina kasnije njegov projekat će zaživeti.
 
Zgradu će za tu namenu dati regionalna vlada Madrida, gde je na vlasti Narodna stranka desnog centra, a Fondacija bi trebalo da se pobrine za njeno preuređenje. Armenteros procenjuje da će im trebati oko milion evra što nameravaju da prikupe kreditom, donacijama kompanija i aktivnostima koje priprema Fondacija.
 
Ova organizacija će upravljati domom, a nada se i potpisivanju ugovora s regionalnom vladom Madrida, kao i lokalnom gradskom kojom upravlja leva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid). Od njih će zatražiti finansijsku podršku za osobe koje neće samostalno moći da plaćaju boravak u domu.
 
Armenteros napominje kako će to biti prvi dom u Španiji ali i svetu, koji će biti finansiran javnim novcem. Prema njegovoj želji otvaranje je zakazano za 26. decembar, gotovo 40 godina od ukidanja spomenutog zakona.
 
"Danas ima osamdesetogodišnjaka koji nikada nisu iskusili slobodu LGTB pokreta jer 2005. godine nije postojao. Potrebno je nešto učiniti kako bi te osobe proživele svoje poslednje trenutke što dostojanstvenije", rekao je Armenteros.
 
Homoseksualni brakovi su u Španiji ozakonjeni 2005. dok je na vlasti bila Španska socijalistička radnička stranka (PSOE). Time je za zemlja postala jedna od prvih evropskih država u kojoj su takvi brakovi ozakonjeni. Zemlja se od tada konstantno nalazi visoko na lestvici država koja štite prava LGBT osoba i po tom pitanju jedna je od najliberalnijih u Evropi.
  • Лука Лабан

    29.08.2018 11:46
    Пелене за деде ће бити ставка бр.1. у буџету.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.