');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Svi članovi ansambla NESTALI: Na festivalu je trebalo da se pojavi njih 28, na binu je izašlo samo troje, a onda se i njima GUBI SVAKI TRAG

Svih 28 članova grupe afričkih muzičara koji su krenuli na međunarodni muzički festival u Švajcarskoj vodi se kao nestalo, pošto im se izgubio svaki trag. Kako navode iz organizacije festivala, oni su se žalili na režime u svojim zemljama, pa se sumnja da su se na ovaj korak odlučili zbog azila.

afrikanci foto Youtube Iwacu Web TV Foto: youtube
afrikanci foto Youtube Iwacu Web TV

Izvođači su u Švajcarsku stigli iz Burundija, i imali su tromesečnu turističku vizu. Prvobitno je u Friborg stiglo njih 14 od 28 koliko ih je krenulo. Taj brojka se smanjila na završnoj izvedbi kada ih je bilo samo troje, da bi i oni nestali posle izvođenja tačke.

Predsednik festivala, Žan Pjer Gauh, izjavio je da ne zna gde su njihovi gosti nestali.

Foto: shutterstock

- Ne znamo kuda su otišli. Budući da su se žalili na stanje u svojoj zemlji, rekli smo policiji da mislimo kako su podneli zahtiv za azil, dodajući da je za njih važno da pokažu da učestvovanje na festivalu nije i ulaznica za Evropu.

Iz švajcarskog sekretarijata za migracije, poručili su da Burundijanci mogu da ostanu u zemlji, kao i u zemljama gde im važi Šengen, u vreme trajanja vize.

- Ako policija ili granična kontrola prekontrolišu nekoga ko ima važeću vizu, ništa se neće dogoditi. Oni kontaktiraju migrantsku službu samo ako osoba nema odgovarajuće i važeće papire, rekao je Emanuele Jakuet von Suri, portparol sekretarijata.

Ovakav vid pokušaja migracije nije prvi put, pošto je do sada zabeleženo više slučajeva da gosti koji su pozvani da nastupe u Švajcarskoj, nestanu.