HGH MISTERIJA

Šta je hormon rasta HGH i koje prednosti hormona rasta možemo da primeno na zdravlje, uključujući dobijanje tela sa više mišića i manje masti. Ali, hormoni rasta u velikoj meri podstiču pojavu tumora!

 

Ako ste fan sporta, verovatno ste čuli za hormon rasta – poznatiji kao HGH – i povežujete ga sa varanjem i upotrebom steroida u sportu. Međutim, da li ste znali da je hormon rasta HGH prirodni pojačivač testosterona koji se proizvodi samostalno i pruža mnoge značajne koristi? Istina je.

Hormon ljudskog rasta prirodno se proizvodi u hipofizi i igra vitalnu ulogu u regeneraciji ćelija, rastu i održavanju zdravog ljudskog tkiva, uključujući mozak i razne vitalne organe. Kada se luči, HGH ostaje aktivan u krvotoku nekoliko minuta, što omogućava dovoljno vremena da jetra ga pretvori u faktore rasta, a najvažniji je faktor rasta poput insulina (IGF-1), koji ima svojstva promovisanja rasta na svaku ćeliju u telu.

Šta je hormon rasta HGH prednosti i štetni efekti hormona rasta na zdravlje

Hormon rasta se proučava nešto više od 100 godina, a sintetički hormon rasta prvi put je razvijen 1980-ih i odobren od strane FDA za specifične primene kod odraslih i dece. Hajde da saznamo zašto.

9  PREDNOSTI HORMONA RASTA

Hormon ljudskog rasta može se ubrizgavati u većim dozama u cilju promovisanja gubitka težine i povećanja veličine mišića dok se male doze mogu koristiti za opšti oporavak, zdravlje i usporavanja procesa protiv starenja. Trenutno postoji rastuća lista pogodnosti lečenja HGH kod dece, adolescenata i odraslih, kao što su:

  1. Povećana snaga mišića

Čini se da hormon rasta poboljšava fizički kapacitet osoba kroz stimulaciju sinteze kolagena u skeletnim mišićima i tetivima, kao rezultat povećavajući mišićnu snagu i poboljšavajući performanse vežbi.

U Međunarodnom časopisu za endokrinologiju, studija sa 14 zdravih muškaraca u dobi od 50 do 70 godina bila je randomizirana u dve grupe. Sedam ispitanika su primenili HGH terapiju sa sedam placebo subjekata, a nakon šest meseci ponovo su ocenjeni. Posle šest meseci, došlo je do značajnog povećanja u mišićima nogu u grupi koja je dobijala hormon rasta.

Sve u svemu, studija je otkrila povećanu mišićnu snagu u donjem delu tela nakon što se hormon rasta primenjuje kod zdravih muškaraca. Kod odraslih koji su deficijentni na HGH, učesnici na kojima je primenjena dugotrajna terapija HGH doživela je normalizaciju snage mišića, povećan kapacitet vežbanja i poboljšanu termoregulaciju i sastav tela.

  1. Bolje lečenje preloma

Brojni  faktori rasta i hormoni su odgovorni za regulisanje mineralnog i koštanog metabolizma, zajedno sa lečenjem preloma. Pokazano je da se primenom hormona rasta ubrzava regeneracija kosti, čineći je ključnim delom zarastanja kostiju. Poznato je da primena faktora rasta kao što je IGF-1 stimuliše metabolizam kosti.

U studiji objavljenoj u časopisu BONE, hormon rasta sistemski se primjenjuje na vrste specifičnih pacova subkutanim inekcijama i upoređivano je sa placebo grupom. Kao rezultat toga, lokalno nanošenje faktora rasta otkrila je snažnije dejstvo na lečenje preloma nego sistemski davanje inekcija hormona kod čoveka. Ova zapažanja ukazuju na to da lokalna primena hormona rasta ubrzava zarastanje preloma bez sistemskih štetnih efekata.

Hormon ljudskog rasta igra ključnu ulogu u popravci povreda i olakšanju lečenja. Istraživači su izvestili o blagotvornim efektima HGH u poboljšanju zarastanja povreda i rana. Randomizovana, kontrolisana  studija na šest meseci HGH terapije ili placebo kod 28 zdravih starijih muškaraca sa niskim baznim IGF-1  sprovedena je na Odseku za medicinu Univerziteta u Kaliforniji. Kao rezultat toga, zdravi stariji muškarci kojima je primenjen hormon rasta imali su poboljšan depozit kolagena tokom procesa zarastanja rane, što je značajno pomoglo u tom procesu regeneracije.

BioLiver-728x90

  1. Hormon rasta i mršavljenje – poboljšava gubitak težine

Odrasli gojazni pojedinci imaju ograničen odgovor na oslobađanje i stimulisanje rasta hormona, a nakon uspešnog smanjenja težine, odgovor hormona rasta može biti delimičan ili potpun. Hormon rasta ubrzava lipolizu, raspad lipida i uključuje hidrolizu triglicerida u glicerol i slobodne masne kiseline, a poremećaj lučenja humanog hormona rasta dovodi do gubitka lipolitičkog efekta.

U studiji objavljenoj u Hormone Research-u istraživana su ograničenja u ishrani i tretman hormona rasta na anaboličke i lipolitičke akcije, kao i promene sekreta rasta hormona i insulina. Dvadeset i četiri gojazne učesnice bile su na hipokaloričnoj ishrani i tretirane sa rekombinantnim hormonom rasta ili placebom u dvostruko zaslepljenoj randomizovanoj studiji od 12 nedelja. Kao rezultat, upotreba hormona rasta izazvalo je 1,6 puta veći gubitak težine, pri čemu je najveći gubitak visceralna mast u odnosu na placebo grupu.

U placebo grupi izgubljena  je manja telesna masa, dok je u grupi sa hormonom rasta postignut veći gubitak telesne mase. Ova studija ukazuje na to da kod gojaznih učesnika koji jedu hranu sa ograničavanjem kalorija, hormon rasta ubrzava gubitak telesne masti i poboljšava sekreciju rasta hormona. Stoga, ljudski hormon rasta može da posluži kao terapeutska uloga da pomogne gojaznim ljudima da izgube težinu.

  1. Jača kosti

Hipofiza stimuliše oslobađanje hormona rasta i od suštinskog je značaja za regulisanje rasta kostiju, naročito tokom puberteta. Hormon rasta stimuliše proizvodnju IGF-1, koji se proizvodi u jetri i oslobađa se u krvi. Starenjem, ljudski hormon rasta se smanjuje i može biti uzrok kod starijih osoba zašto ne mogu brzo da formiraju ili zamenjuju kosti. IGF-1 i hormon rasta stimulišu ćelijse kosti i ćelije resorpcije kostiju, što dovodi do povećane mase kostiju.

  1. Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti

Odrasli koji imaju deficit hormona rasta imaju povećan rizik za kardiovaskularne bolesti, što dovodi do smanjenja očekivanog trajanja života. U Švedskoj su ispitana 104 pacijenta koji imaju nedostatak hormona rasta na rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ovi pacijenti su imali veću telesnu masu i koncentracije triglicerida u poređenju sa kontrolnom grupom. Ovi rezultati ukazuju da metabolizam lipoproteina menja hormon rasta, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

  1. Hormon rasta i erekcija – Poboljšanje u erektilnoj disfunkciji

U skorašnjim studijama predložena je teorija da je ljudski hormon rasta odgovoran za reproduktivnu funkciju kod muškaraca i seksualno sazrevanje i da je nedostatak istok povezan sa gubitkom seksualne erekcije i želje. Trideset i pet zdravih odraslih muškaraca i 45 učesnika sa erektilnom disfunkcijom bili su izloženi taktilnim i vizuelnim stimulansima kako bi izazvali otečenost penisa u jednoj nemačkoj studiji.

Povećanje hormona rasta bilo je veće od 90 procenata, kako je utvrđeno tokom razvoja tumescencije penisa, nakon čega je došlo do prelaznog pada.

Ova studija sugeriše da erekcija može biti indukovana hormonom rasta kroz svoju stimulativnu aktivnost na glatkom mišiću čoveka corpus cavernosum, što ga čini potencijalnim prirodnim sredstvom za impotenciju.

  1. Hormon rasta i debljina – Smanjena gojaznost

Insulinska rezistencija i visceralna / abdominalna gojaznost su česta pojava kod odraslih sa nedostatkom hormona rasta.

Abdominalna gojaznost preovlađuje kod pojedinaca koji pokazuju nizak hormon rasta i koncentracije seruma u ​​hormonu rasta kao i insulin. Lečenje je pokazalo pozitivne rezultate kod odraslih koji su prirodnim putem uzimali nedostatak hormona rasta kod lečenja gojaznosti.

Trideset muškaraca uzrasta od 48 do 66 godina sa abdominalnom / visceralnom gojaznošću tretirane su rekombinantnim hormonom rasta u devetomesečnom, randomiziranom, dvostrukom slepom studiju objavljenom u časopisu Kliničke endokrinologije i metabolizma. Abdominalno i visceralno masno tkivo smanjeno je uz dijastolni krvni pritisak, a poboljšana osetljivost na insulin je bila jedna od pogodnosti hormona rasta.

  1. Bolje raspoloženje i kognitivna funkcija

Kvalitet života i psihološko blagostanje se vraćaju kada se primenjuje terapija hormonima rasta kod odraslih osoba sa nedostatkom rasta. Litvanska studija istraživala je promene u kognitivnoj funkciji, raspoloženju i koncentraciji od početnog stanja nakon šest meseci lečenja sa rekombinantnim hormonom rasta. U studiji je učestvovalo osamnaest odraslih pacijenata sa nedostatkom HGH, a hormon rasta je primenjen sa 12 IU nedeljno.

Kao rezultat toga, kognitivna funkcija i raspoloženje su značajno povećani nakon šest meseci terapije, prema skalama raspoloženja. Ova studija sugeriše da administriranje hormona rasta može biti moguća opcija za lečenje kako bi se poboljšala kognitivna funkcija i raspoloženje kod odraslih koji su deficijentni za rast hormona.

  1. Bolji san

Većina pulsatilnog sekreta hormona rasta se dešava neposredno posle početka sna i nastavlja da raste kada se postignu prvi sati spavanja. Pojedinci koji prolaze kroz lišavanje sna, kao što su ljudi koji rade noćnu smenu ili studente koji kasno ležu, mogu biti negativno pogođeni tokom celog dana. Nedostatak sna menja funkciju hipofize i hipotalamusa, što dodatno menja vreme otpuštanja hormona rasta u krvotok.

Kada je spavanje bilo prekidano u trajanju od 24 do 36 sati u studiji koju je sproveo Odsek za medicinu Univerziteta u Čikagu, oslobađanje hormona rasta je drastično smanjeno i značajno se smanjilo u vrednostima najviših vrednosti hormona rasta noću. 24-časovni pulsni nivo hormona rasta postao je nasumičan i češći tokom ovih sati budjenja. Ova studija pokazuje da deprivacija sna može smanjiti hormon rasta jutro posle i može ozbiljno uznemiravati i promeniti ciklus spavanja.

BioRelax gif -728x90

Nedostatak hormona rasta

Znaci i simptomi nedostatka hormona rasta variraju sa godinama, a deca mogu imati različite simptome u odnosu na odrasle osobe. Deca koja su znatno niža od dece koja su njihovih godina i rastu manje od dva centimetra godišnje su uobičajen simptom nedostatka hormona rasta. Deca sa normalnim nivoom rasta oko 6 cm godišnje od 1. godine do perioda puberteta, kada mogu da rastu i do 10 cm godišnje. Međutim, pad hormona rasta ne utiče na detetovu inteligenciju.

Ostali simptomi nedostatka hormona rasta kod dece uključuju:

  • Osobine lica mogu izgledati mlađe od dece koja su istih godina
  • Odloženi pubertet, ponekad neće proći kroz pubertet
  • Povećana mast oko stomaka i lica
  •  Istaknuto čelo
  • Spor rast kose

Odrasli mogu doživeti kombinaciju simptoma kod nedostatka humanog hormona rasta, uključujući:

• Depresiju
• Gubitak kose
• Seksualnu disfunkciju
• Smanjenu jačina mišića i mase
• Gubitak pamćenja
• Nedostatak koncentracije
• Suva koža
• Povećani trigliceridi
• Umor
• Rizik od kardiovaskularnih oboljenja
• Povećani LDL („loš“) holesterol
• Otpornost na insulin
• Smanjena gustina kostiju
• Osetljivost na temperaturu
• Povećana težina, posebno oko struka

Uticaj hormona rasta kod muškaraca i žena

Više žena sada koristi HGH za svoje anti-aging tretmane i za gubitak težine. Nedostatak humanog hormona rasta kod žena je zbog hipofize koja ne proizvodi dovoljno HGH.

Kod žena, nivo ljudskog hormona rasta počinje da opada u ranim dvadesetim godinama, a znaci nedostatka HGH-a uključuju suvu kožu, stanjivanje kose, veću količinu stomaka i razvoj bora.

U studijama je prijavljeno da žene luče veće količine hormona rasta od muškaraca, uprkos tome što imaju slične referentne opsege serumskog IGF-1. Postoje značajne kliničke razlike u odgovoru na tretman HGH kod odraslih sa nedostatkom HGH-a i potrebom prilagođavanja doze rekombinantnog hormona rasta. Adekvatni nivoi HGH pomažu ženama da poboljšaju odnos telesne masti i elastičnost kože. Rizik od osteoporoze se smanjuje kada su nivoi HGH kod žena uravnoteženi. Intramuskularne inekcije HGH mogu pomoći u normalizaciji sna, poboljšane elastičnosti kože, i pomoći u gubitku viška masti i poboljšanju imunološkog sistema.

Muškarci će verovatno osetiti prve znake starenja nakon 35 godina, kao što su gubitak libida, slabosti, ćelavosti i gubitka pamćenja. Hormon ljudskog rasta ima pozitivan uticaj na muškarce, dajući im fizičku sposobnost u sportu, zbog čega muškarci često prolaze kroz HGH tretman tokom intenzivnog treninga. Muškarci koji se leče sa HGH-om smanjuju masnoću, zateže se koža, kosa postaje zdravija i deblja, a erektilna disfunkcija se koriguje.

Najbolji prirodni načini povećanja hormona rasta HGH

  1. Vežba sa visokim intenzitetom

Dokumentovano je u studijama da se u vežbama koje izazivaju stimulisanje hormona rasta povećava sekrecija HGH. Istraživanja sugerišu da je hormon rasta uzrokovan vežbanjem i vežbanjem izdržljivosti, povezan sa opterećenjem, intenzitetom, trajanjem i učestalošću, i to su  odlučujućeg faktori u regulisanju sekrecije HGH.

Intenzitet vežbanja iznad laktatnog praga i najmanje 10 minuta izaziva najveći podsticaj za sekreciju HGH. HIIT treningi su efikasni u promovisanju blagotvornog delovanja, zdravlja i pozitivnih rezultata vežbanja a istovremeno stimulišu HGH.

  1. L-glutamin

Suplementacijom L-glutamina je poznato da se pojačavaju performanse vežbanja, održava ravnoteža kiselinske baze i povećava skladištenja glikogena u mišićima. U iranskoj studiji, 30 zdravih neatletskih muškaraca su nasumično podeljeni u grupe za placebo i grupu sa suplementacijom glutamina i prolazili su kroz program vežbanja koji je trajao osam nedelja. Obe grupe obavljaju isti program telesnog vežbanja tri dana u nedelji, u periodu od osam nedelja. Obe grupe su povećale performanse, ali grupe sa L-glutaminom pokazale su veće povećanje snage tela, eksplozivne snage mišića, testosterona u krvi, IGF-1 i HGH u odnosu na placebo grupu.

  1. L-arginin

Većina studija je pokazala da kada se primenjuje oralni L-arginin na učesnicima, samo arginin povećava nivo hormona rasta za najmanje 100 % dok vežbanje može povećati nivo hormona rasta za 300 do 500 %.

  1. A-GPC

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Međunarodnog društva sportske ishrane iz 2008. godine, alfa-glicerilfosforilholin (A-GPC) može povećati nivo hormona rasta. Učesnici koji su konzumirali 600 miligrama A-GPC dva sata pre vežbe imali su povećanje hormona rasta nakon vežbanja u odnosu na one koje su dobili placebo.

  1. Smeh

Istraživači Stanlei Tan i Lee Berk na Univerzitetu Loma Linda, Kalifornija, primetili su da su dva hormona – hormon rasta i endorfin povećani za 27% i 87%, dok učesnici očekuju da gledaju humoristički video.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

  1. Detoksikacija jetre

HGH stimuliše jetru u proizvodnji IGF-1, koji se pušta u telo da stimuliše proizvodnju ćelija koje su odgovorne za proliferaciju ćelija, povećanu mišićnu masu i povećanu energiju. Pojedine osobe nikada neće doživeti potpune koristi koje HGH može da im ponudi ako imaju lošu funkciju jetre, cirozu, masnu jetru i bezalkoholno masno jetrenu bolest.

Dakle, ako prirodno želiš da povećaš HGH, trebaš ići na čišćenje jetre.

  1. Vitamin C

Studije su posmatrale korelaciju smanjene koncentracije vitamina C u smanjenoj sekreaciji hormona rasta, gojaznih pacijenata, povećanog odnosa struka i povećanog rizika od srčanih oboljenja, zbog čega konzumiranje više vitamina C hrane može pomoći u povećanju HGH.

ŠTETNI EFEKTI HORMONA RASTA

Nažalost, HGH ima neželjene efekte. Glavni neželjeni efekti uključuju proširenje prstiju, promene kostiju, rast orbite i produženje vilice. Unutrašnji organi takođe mogu uvećati, a kardiomegalija je često jedan od uzroka smrti vezanog za zloupotrebu HGH.

Pošto se skeletni mišići povećavaju u veličini, često se javljaju slabosti mišića i povremeni osećaj senzacije „žmaraka“, poznatih kao sindrom karpalnog tunela, koji posebno primećuju osobe koje uzimaju dnevne doze od četiri IU hormona rasta HGH ili više. Pojedinci takođe primećuju da se prsti osećaju otečenim ili da se osećaju punije u dozama od četiri IU i više. Ovaj neželjeni efekat je privremeni i pokazano je da će nestati kada se doza smanji u roku od dvije sedmice nakon prekida ciklusa.

Još jedna posledica povećane sinteze proteina tokom zloupotrebe HGH uključuje promene na koži, kao što su debljanje i grubost kože, poznato kao „epidemija slona“. Kombinacija neželjenih efekata, posebno kardiomegalije, hiperlipidemije, hiperglikemije, obično doprinosi skraćenom životnom veku kod onih koji pate od prekomerne proizvodnje HGH.

Takodje, hormon rasta, posebno sintetički hormon rasta izaziva bujanje tumora, jer kako podstiče rast ćelije, tako podstiče i rast tumora, zbog čega je ekstremno opasan i može dovesti do kancera. Ne uzimati hormon rasta na svoju ruku.

Zaključak o hormonu rasta

  • Korišćenje hormona rasta i istraživanja koja potvrđuju svojstva protiv starenja i poboljšanja performansi su sve brojnija tokom godina.
  • Simptomi nedostatka hormona rasta uključuju depresiju, zamor, smanjenu snagu i masu mišića, otpornost na insulin, gubitak kose, rizik od kardiovaskularnih oboljenja, gubitak pamćenja i odloženi pubertet kod dece.
  • Povećanje nivoa energije, performanse vežbanja, mišićne mase, rasta dlake i jačih kostiju su nebrojene od mnogih prednosti ljudskog hormona rasta.
  • Prirodni načini za podsticanje nivoa hormona rasta uključuju smeh, spavanje, detoksikaciju jetre, L-arginin, L-glutamin i vežbanje.
  • Post i gladovanje izazivaju lučenje hormona rasta u telu!