Uprkos brojnim osudama u Mostaru obilježena 25. godišnjica osnivanja tzv. Herceg-Bosne

3
53

Uprkos brojnim osudama u Mostaru obilježena 25. godišnjica osnivanja tzv. Herceg-Bosne
Vijence je pred Spomenikom hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki dužnosnici, među kojima član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Ljubić je novinarima kazao kako je riječ o jako važnom datumu za Bosnu i Hercegovinu, posebice za hrvatski narod jer je, kako je kazao, “Hrvatska zajednica, a zatim Hrvatska Republika Herceg Bosna odlučujuće doprinijela obrani cjelovitosti BiH”.

Ustvrdio je kako griješe svi oni koji osporavaju današnji datum jer je, kako je rekao, Herceg-Bosna kao privremeni administrativni aranžman ugrađena u temelje Washingtonskog, a zatim i Daytonskog sporazuma.

Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, također je kazao kako je današnji datum jako važan jer su, po njegovim riječima, Hrvati zahvaljujući Herceg Bosni ostali na ovim područjima.

“Da tako nije bilo, Hrvata bi u Federaciji BiH bilo koliko i u Republici Srpskoj”, kazao je Šoljić koji je negativne reakcije oko Herceg-Bosne ocijenio kao namjeru da se Hrvate onemugući u borbi za ravnopravnost.

Političari koji su danas obilježavali osnivanje tzv. Herceg-Bosne nisu željeli komentarisati presudu Haškog tribunala i 111 godina robije za optužene generale i dužnosnike te zločinačke tvorevine.

(klix.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Uprkos brojnim osudama u Mostaru obilježena 25. godišnjica osnivanja tzv. Herceg-Bosne


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. ovo obelezavanje je skandalozno posebno za evropu —- dozvoljavati okupljanja ratnih zlocinaca fasista i ustasa je samar demokratiji samar evropi velicanje i slavljenje onoga cemu se sudilo u hagu ovo jeskandal i evropa kao i drzava bosna bosnajci moraju reagovati sa najvecim osudama i zatraziti od evrope da se ovo zabrani ili da prekinu sve meoguce kontakte sa evropom dokle ce evropa da podrzava genocidnu srbiju i genocdnu hrvatsku zajednicu dokle ce da im dozvoljava sirenje mrznje cepanje bosne dokle ce da se dozvoljava onima koji su proglaseni zlocincima da nastavljaju zlocine nad bosnom i bosnjacima

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.