Najnovije vesti
Vesti Svet
Sud proglasio pretrese obaveštajaca nedopustivim

Sud proglasio pretrese obaveštajaca nedopustivim

Viši pokrajinski sud u Beču, na osnovu žalbe jednog od osumnjičenih, proglasio je nedopustivim pretres stanova pripadnika Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Policija austrija Foto: Arhiva
Policija austrija

U februaru ove godine je u sedištu BVT i kod više službenika ove obaveštajne službe izvršen pretres, što je, prema oceni suda bilo većim delom nedopustivom, izuzev u slučaju jednog privatnog stana.

Time je sud reagovao na sedam žalbi koje su podnete u ovom slučaju, ali koje posledice po istražni postupak ova odluka može imati, sada analizira nadležno Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije.

Tužilaštvo ističe da će razmotriti kako da se ophodi sa dokazima dobijenim na osnovu pretresa.

Viši sud je ukazao da dokazni materijal ne mora biti uništen, a da li ga je moguće koristiti u sudskom postupku moraće da se još odluči, odnosno postoji mogućnost da se uloži žalba na njegovu upotrebu.

Tužilaštvo je ukazalo da se sumnja protiv pojedinih osumnjičenih "jasno manifestovala" i da se radi na daljoj analizi dokaza, pa se očekuje da će doći do suđenja pripadnicima BVT zbog zloupotrebe službenog položaja i korupcije.

Konkretno se radi o kopijama i podacima koji su trebalo biti uništeni, ali su čuvani, to jest i o prosleđivanju u Austriji proizvedenih severnokorejskih pasoša Južnoj Koreji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u reakciji na odluku Više suda, ukazuje da slučaj nije u njenoj nadležnosti, te i ministar Herbert Kikl odbacuje zahteve opozicije za njegovom ostavkom.