Moskva: Vašington sprema napad na Siriju kao na Srbiju

Branko Vlahović

28. 08. 2018. u 22:39

Rusija tvrdi da SAD spremaju režirani atak na režim iz Damaska prema već isprobanom scenariju. Ruski mediji navode da je predsedniku Trampu potrebna mala vojna pobeda zbog ličnih motiva

Москва: Вашингтон спрема напад на Сирију као на Србију

Sirijski gradovi na stalnoj meti napada / Foto AP

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

AMERIKANCI nemaju nikakvog opravdanog razloga da ponovo gađaju ciljeve u Siriji, ali ulazak u Sredozemlje razarača "Ros", koji ima 28 raketa "tomahavk" dokaz je da u svakom trenutku može da stigne komanda da se gađaju sirijski objekti - tvrdi predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konošenkov. On objašnjava da su u provinciji Idlib američki miljenici iz grupe Hajat tahrir al-Šam pripremili provokaciju za koju će okriviti vlasti u Damasku. U Moskvi tvrde da su tu novu provokaciju pripremili britanski obaveštajci.

Moskovski mediji, istovremeno, pišu da je predsedniku SAD Donaldu Trampu potrebna mala pobeda da bi odvukao pažnju američke javnosti od seksualnih pikanterija, odnosno njegovih odnosa sa lepoticama. Najtiražniji moskovski dnevni list "Moskovski komsomolac" podseća da je i predsednik Bil Klinton napao Srbiju da bi zataškao skandal sa Monikom Levinski 1999. godine.

- Raketirati Avganistan više nema svrhe. Bombardovati Libiju takođe nije produktivno, jer se mogu pogoditi potencijalni saveznici. I zato će se ponovo gađati Sirija - piše "Moskovski komsomolac".

List ističe da je Trampov savetnik za bezbednost Džon Bolton najavio napad na Siriju razgovarajući sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije. Opet će se pričati i pisati da sirijska regularna armija koristi bojne otrove.

PENTAGON: RUSKA PROPAGANDA Portparol Pentagona Erik Pejhon odbacio je navode iz saopštenja ruskog Ministarstva odbrane. "Ono što mogu da kažem jeste da ruski navodi o američkom vojnom okupljanju u istočnom Sredozemlju nisu ništa više od propagande. To nije tačno. To, ipak, ne znači da smo nespremni da odgovorimo ukoliko bi predsednik (SAD Donald Tramp) naredio takvu akciju", rekao je juče Pejhon.

U Persijskom zalivu već ranije je bio američki razarač "Salivans" sa 56 krstarećih raketa, a u bazu u Kataru su sleteli strateški bombarderi sa krstarećim raketama vazduh-zemlja. Mogu biti angažovane i podmornice klase "ohajo", naoužane sa po 156 "tomahavka". Zasada se ne zna hoće li u napadu na Siriju ovog puta učestvovati avioni Francuske i Velike Britanije.

Moskovski vojni eksperti tvrde da Rusija ni ovog puta neće učestvovati sa svojim snagama u odbrani Sirije, već će samo PVO sistemima štiti svoje baze u Hmejmu i Tartusu. Naravno da će biti aktivna i ruska obaveštajna služba. Kao i u aprilu 2018. godine, ruske vojne baze u Siriji neće biti meta američkih raketa.

General Valerij Zaparenko, bivši zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba RF, kaže da Amerikanci mogu imati sasvim nove taktičke planove napada u odnosu na prethodna raketiranja objekata u Siriji.

Sirijske PVO jedinice će po treći put pokušati da se suprotstave tehnološki najjačoj vojnoj sili na svetu sistemima "buk-M2" kao i "pancir-S1". U Damasku su uvereni da i ovog puta mogu da obore jedan broj američkih raketa. Glavni je problem sirijske armije što ona nema oružje sa kojim bi gađala američke avione i krastarice sa kojih će biti lansirane rakete.

TAJNI PREGOVORI

Libanski list "Akbar" tvrdi da su u junu u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o posleratnom uređenju Sirije. Na čelu sirijske delegacije bio je šef obaveštajne službe Ali Mamluk, a američke zamenik načelnika Generalštaba Movafak Asad. Amerikanci su predložili da povuku vojsku i savetnike iz Sirije, pod uslovom da se Iranci povuku sa juga zemlje, da se američkim kompanijama dozvoli da eksploatišu sirijska naftna polja i da se obezbede sve informacije o teroristima. Sirijci su odbacili predloge, ali su se dogovorili da nastave kontakt uz posredništvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Obilić je kriv

29.08.2018. 09:15

@Обилић - jeste, Rusija je kriva što će Sirija biti ponovo napadnuta. Ko što je bila kriva što je i Srbija napadnuta. I kriva je što nije odbranila Libiju. I irak. I.. ..tačno, Rusija je jedina odbrana čovečanstva od bahatih kauboja, sa kojima bi Kenezi i kvazi Obilići samo da sarađuju. I upravo zato, Rusija je bila prva napadnuta. I tek kad su pomislili da su joj konačno došli glave, kauboli su naglali po svetu. Uzduž i popreko, ali avaj. Eto nesreće, eto nam Rusije opet. Sad je kriva što se povratila

Brica-Berberin

28.08.2018. 23:09

Tacno tako! Cim izadje sex afera oni odmah bombarduju manje zemlje, drzave da bi zataskali svaleraciju!

fisherman

28.08.2018. 23:11

Amerikanci su predlozili sirijskim vlastima da ce povuci vojsku i savetnike ali da zauzvrat dobiju pravo da eksploatisu naftna polja Sirije!!!!Njihova bahatost i bezobrazluk stvarno nemaju granice.

Гојко

29.08.2018. 10:20

@fisherman - Dokazane rezerve gasa u Siriji su 2,6 triliona kubnih M,a 1995. maksimalna proizvodnja nafte im je bila 610.000 barela na dan,da bi 2010. pala na 385.ooo b/d.O najvećem sirijskom izvoru nafte,polju Al Omar /koje daje 387.000 barela nafte na dan i čak 7,8 milijardi kub.metara gasa godišnje/ možeš pročitati u mnogo tekstova- ''How the U.S. occupied 30 percent of Syria containing most of its oil,water and gas''.

Anarhista

29.08.2018. 00:34

Јест им гузица зинула на нафту. Англо-саксонска империја не би могла опстати један дан без крађе.

Гојко

29.08.2018. 09:57

@Mikiboy - Nisu Rusi došli da ih brane od vodećih siledžijskih zemalja NATO pakta,već od terorističkih grupacija,na terenu Sirije,a koje su ih te zemlje uspešno stvorile. Jedna po jedna oblast JE oslobađana,a ogroman broj terorista je prepolovljen.Trenutno se u sirijskim vodama nalazi najveća ruska flota od početka ovog rata.Juče je na ovu temu,falš hem. napada,u očekivanoj ofanzivi u prov. Idlib,došlo do žestoke rasprave u UN,između ruskog i britanske predstavnice / kratak video na Al Masdar News,Syria /

uhapsite semafor

29.08.2018. 07:54

ruska propaganda da malo svom narodu zamaze oci pred danasnjim crnim danom za ruse!putko danas u 12 drzi konferenciju za stampu o povisenju penzionog uzrasta!puca rusija samo tako!

Vlada Legenda

29.08.2018. 09:39

Ma da li je moguće da su toliko drski ,bahati i bezobrazni,da su se toliko osilili da lagano najavljuju napad na drugu suverenu zemlju kao da je to najava nekog koncerta!Bez konsultacija sa bilo kime i bez iole opravdanog razloga!Znači, toliko su postali bagra da je krajnje vreme da im se djavolima stane na rep!Smrt Americi,smrt NATO paktu!Živeo 11 septembar!

r

29.08.2018. 09:55

aha a vi imate "sporazum" sa njima da ih odbranite ... blago onome koga vi branite ... bolje da je potpisao s kinezima, ispadose manje kukavice od vas da imate ono sto nemate pa da im potopite tu kantu "greskom" i onda se izvinite onda bi vas postovali pa bi vam skinuli "sankcije" ovako ... bedni rusi ...

Vatro Marx

29.08.2018. 10:08

Moskva i Vasington spremaju masakar nad Sirijom nazalost oni isprobavaju novo i staro oruzje da se rijese odpada starpg kemiskog oruzja . Za osuditi je Moskvu kao i Vasngton sta sve oni rade po Afriki, Sirija Libanin i druge zemlje Afrike gradovi su toliko unisteni da ce im trebati 100 godina da naprave kao sto je bilo. Nije cudo sto svskog dana hiljade izbeglica bjeze iz Afrike , nemaju nikakve sanse da opstanu sve je unisteno i zatrovano .

Nauta Brodic

29.08.2018. 17:33

Naravno, Amerikanci su uvek spremni da uz britansku reziju naprave rat. Konacni cilj: pljacka.