KRAĆI ČASOVI U ŠKOLAMA: Prosvetari najavljuju štrajk

I. MIĆEVIĆ

28. 08. 2018. u 21:15

Prosvetari za prvi dan škole najavili štrajk nezadovoljni platnim razredima. Zarada da bude izjednačena sa ostalima u javnom sektoru

КРАЋИ ЧАСОВИ У ШКОЛАМА: Просветари најављују штрајк

Foto Tanjug

PROSVETARI će u petak u podne protestovati, a u ponedeljak, prvog dana nove školske godine, časovi će biti skraćeni na 30 minuta u većini škola. Protest zajednički organizuju četiri prosvetna sindikata, nezadovoljni platnim razredom u koji su smešteni prosvetni radnici.

Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat radnika u prosveti i UGSPR "Nezavisnost" odlučili su da škole, koje su njihove članice, u ponedeljak imaju skraćene časove, dok će Sindikat obrazovanja Srbije tek doneti odluku da li će se priključiti. Iz Unije su najavili da će časove od po 30 minuta držati i 11, 19. i 27. septembra. Platni razredi treba da budu usvojeni do kraja septembra, a da stupe na snagu od 1. januara 2019. što će promeniti raspon zarada u školstvu, a za većinu će značiti rast plata.

Na današnjoj, zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednici sva četiri sindikata najavili su protest sa sloganom "Pravda ispred para", tvrdeći da je oko 70.000 visokoobrazovanih prosvetara diskriminisano u odnosu na sve ostale sa fakultetskom diplomom, koji su zaposleni u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite, kulture...

- Svi prosvetni radnici biće u osmom platnom razredu, dok će visokoobrazovani u ostatku javnog sektora biti u devetom razredu. Samo hiljadu naših kolega, koji rade u otežanim uslovima ili imaju pedagoška zvanja, biće raspoređeni u deveti platni razred - kaže Jasna Janković, predsednica USPR.

Prema rečima Valentine Ilić, predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, samo je direktorima škola značajno povećana plata, i to za 56 odsto, pa će se sada njihova zarada izjednačiti sa platom prvaka Narodnog baleta.

Njen kolega, predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković, rekao je da su od Ministarstva prosvete i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili određena obećanja da neke stvari mogu da se koriguju, ali da čekaju da vide konkretne predloge.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, motiv za protest prosvetnih sindikata vidi u zauzimanju bolje pozicije u pregovorima:

- Trebalo bi predstavnici sindikata prosvete da sednu sa zdravstvom, socijalom, sa svima drugima, i uporede to što bi kod nekoga bilo bolje, veće ili manje. Sama matrica daje mogućnost da se povećanje plata u prosveti desi već od 1. januara, kroz procenu kvaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Nuclear Vlasta

28.08.2018. 22:25

Ово нису штрајкови ово је уцена! Што не штрајковаше за време распуста !? Поделити отказе и запослити школоване са бироа, а ови нека штрајкују.

Prosveta-rak rana naseg drustva. Najvise placeni u odnosu na rad i rezultate. Jadna nasa deca pored ovakvih prosvetara.

28.08.2018. 22:30

Kakvi su nam prosvetari deca i drzava su nam zlatni i fenomenalni. Prosvetari svake godine strajkuju, ne rade pola godine, a kad rade rade po nekoliko sati dnevno, toliko "posveceno" da ta ista deca moraju da idu kod njih da placaju privatne casove da bi polozili i bar nesto naucili. Zasto nisu gospoda protestovala ispred skupstine celo leto dok nisu radili a primali plate, nego sada ucenjuju drzavu i zloupotrebljavaju decu? Znanje i vaspitanje nase dece je najgore u Evropi po svim anketama.

Marius

28.08.2018. 22:34

pretersse vise ovi prosvetari....svake godine ista prica...i treba da ih otpustaju...jos bolje pozatvarajte sve skole ionako nam nisu pitrebne

Petar M

28.08.2018. 22:38

Hoce ko doktori, nisu u pravu. Imaju slobodnog vtemena vise od doktora, od njihove gteske , niko nece umreti.

Buki

28.08.2018. 22:49

Od svih budzetskih korisnika, samo su prosvetari u osmom platnom razredu i samo ce oni morati da dokazuju kvalitet da bi im plata bila malo veca. Da li su svi ostali iz 9-og pl razreda dokazano kvalitetni???! Ko je taj ko je procenio njihov kvalitet? Demagogija. Ponizavanje prosvetnih radnika traje od kada je počeo pad moralnih i drugih vrednosti u nasem drustvu. Samo nastavite, pa ce se vrlo brzo videti gde to vodi.

Ja

29.08.2018. 20:23

@stevan - Ne moze. Potrebno je sa visokim prosekom zavrsiti fakultet (npr Masinski), potom imati dovoljno entuzijazma da se poducavaju mladi uprkos njihovom ponasanju i nezainteresovanosti, i to sve za platu ispod republickog proseka. Mada, kako u poslednje vreme nedostaju profesori matematike, fizike, Informatike,..a apsolventi sve redje pristaju da rade cak i zamene, bice otvoreni konkursi za sve koji misle da mogu (znanje i skola nece biti uslov).

Borislav

29.08.2018. 00:31

Ljudi, da li ste vi realni? Da li ste svesni da se položaj profesora već godinama degradira, nezadovoljstvo je sve veće, štrajkovi su sve češći, a plate nezadovoljavajuće. To jednostavno vodi ka tome da niko od inteligentnih i osoba sa potencijalom ne želi da postane profesor. I onda te fakultete završavaju razni dvojkaši i trojkaši, jer nema konkurencije! I za nekoliko godina, kada stara garda ode u penziju, decu će nam učiti oni najgori, koji su fakultet upisali samo da bi nešto završili.

Roditelj

29.08.2018. 01:00

Da ne štrajkuju možda zbog nikad goreg kvaliteta nastave koju drže ili pljačkaških i nebezbednih ekskurzija koje organizuju, možda zbog velikih i malih odmora, zimskih i letnjih raspusta, petočasovnog radnog dana... Pitam samo !?

u magnovenju

29.08.2018. 11:38

@Roditelj - Кад се убаце велики и мали одмори, нисам сигуран да буде и петочасовно радно време.Реалније је се ради о четворочасовном радном времену.

Ja

29.08.2018. 20:18

@Roditelj - Radno vreme jeste osmocasovno, ali kada sendvicari spinuju sve postaje relativno. Lako je bez argumenata blatiti, kada su senvici izvesni.

Opaki

29.08.2018. 01:44

Eto sad, kako strajk kad se zivi lepo? Na kraju, opet nece biti nista kao i uvek, i opet ce deca ispastati.

Gradimir Radivojević

29.08.2018. 06:54

Nije mi jasno kako da se svrstavaju u isti platni razred sa lekarima, niti imaju dežurstva, rad za vreme praznika, odmaraju nekoliko puta godišnje, to bude zbirno i dva meseca .

Luka

29.08.2018. 20:17

@Gradimir Radivojević - Molim za pojasnjenje, - kako 28 radnih dana bude dva meseca?!?

Gradimir Radivojević

29.08.2018. 06:54

Nije mi jasno kako da se svrstavaju u isti platni razred sa lekarima, niti imaju dežurstva, rad za vreme praznika, odmaraju nekoliko puta godišnje, to bude zbirno i dva meseca .

u magnovenju

29.08.2018. 11:29

@Gradimir Radivojević - Каква два месеца? Не раде више од три месеца.

Loznica

29.08.2018. 07:18

Čitam ove PAMETNE komentare, privatni časovi, poređenja sa doktorima....Ako vaše dete, u OŠ (za SŠ još uvek ne znam) mora na privatne časove onda treba i vi roditelji malo da se zapitate. Poređenje sa doktorima je više jadno, i sramota je što to i MINISTAR radi. Nakon završenog fakulteta svi moraju da imaju istu osnovu za plate. Na kraju, kako nastadoše svi doktori, pravnici, političari, zidari, vozači........Sami se školovali, sami učili....Smešno je više. Prosveta je DNO DNA u ovoj državi.

Pera Detlić

29.08.2018. 08:19

Koje licimerstvo, prođe raspust, prođoše g, odmori najveće od svih zaposlenih, škola još nije ni počela, ajmo štrajkovati krajnji bezobrazluk od "vaspitne struke" dokle više te neopravdane ucene????

Hisar 008

29.08.2018. 08:41

I vreme rada (fond časova) da bude izjednačeno sa ostalim u javnom sektoru,za sada je 8-mo časovno dnevno.

Luka

29.08.2018. 20:15

@Hisar 008 - U prosveti i jeste osmocasovno radno vreme ili cetrdesetocasovna radna nedelja. Godisnji odmor (za mojih 35 godina staza) 28 dana, iako mnogi misle da su u pitanju meseci. O zaposlenima lose govore uglavnom oni koju skolu videli nisu ili su kroz nju prosli a da nista nisu naucili.

Astra

11.09.2018. 13:52

@Hisar 008 - Možda ništa nisam naučila ali je i to više od onoga što deca nauče sada. Mada, kada saberemo plate, dnevnice za ekskurzije i časove koje daju privatno...roditelji bi trebalo da štrajkuju, a ne oni

DzSvetac

29.08.2018. 08:49

Dokle više ...kome se ne sviđa neka oslobodi mesto za mlade sa biroa !!! Šta oni uče našu decu , đabalebaranju i da može do hleba bez rada ....navodno intelektualci !!!

Sasa NS

29.08.2018. 08:51

Uz dužno poštavanje prosvetari štrajkaju samo kad im se stolica zatrese.Trebali bi da štrajkaju više što nemaju sredstava za rad , dosta škola koristi opremu iz YU.Također nemaju nikakav model da odstrane decu koja konstantno prave probleme na časovima.Sa dosadašnjim promenama zakona ništa nije učinjeno a prosvetari šute samo da sačuvaju radno mesto.Sa takvim ponašanjem su izgubili poštovanje većine društva a i same dece.

Buki

29.08.2018. 09:48

Kada bi javni sektor imao efektivnog radnog vremena, onoliko koliko imaju prosvetari ova zemlja bi procvetala i bila druga Svedska. A i duzina godisnjeg odmora u prosveti je obična fama. Ti raspusti, koje mnogi pominju su za decu. Za to vreme nastavnici rade punom parom.