NOVA OTKRIĆA O BOŽANSKOJ ČESTICI: I Srbi doprineli saznanjima o Higsovom bozonu

B. Ca.

28. 08. 2018. u 17:50

Šest godina nakon što je otkriven Higsov bozon, takozvana božja čestica, konačno je uočeno šta on zapravo radi veći deo svog vremena

НОВА ОТКРИЋА О БОЖАНСКОЈ ЧЕСТИЦИ: И Срби допринели сазнањима о Хигсовом бозону

Depositphotos

ŠEST godina nakon što je otkriven Higsov bozon, takozvana božja čestica, konačno je uočeno šta on zapravo radi veći deo svog vremena. Higsov bozon se, otkriveno je, raspada na fundamentalne čestice koje su poznate kao botom kvarkovi. U timu fizičara koji su se u evropskoj laboratoriji za nuklearnu fiziku CERN bavili ovim epohalnim otkrićem i drugim istraživanjima je i oko 30 stručnjaka iz Srbije.

Veliko otkriće su danas u CERN-u predstavili ATLAS i CMS, dve najveće međunarodne istraživačke grupe koje koriste CERN-ov akcelerator, Veliki hadronski sudarač (LHC).

Prema rečima dr Petra Adžića, predsednika Komisije Republike Srbije za saradnju sa CERN-om, reč je o epohalnom otkriću koje je još jedan važan korak u razumevanju ponašanja ove čestice.

Pročitajte još: Kako krotimo atome u CERN-u

- Rezultati ova dva eksperimenta zvanično su objavljeni juče, kada su i poslati na publikovanje u jedan od vodećih naučnih časopisa Physical Review Letters - kaže dr Adžić. - Dva tima srpskih istraživača, koji čine fizičari iz Instituta za fiziku (ATLAS) i fizičari, inženjeri i specijalisti iz INN "Vinča" i Fizičkog fakulteta (CMS), koji aktivno učestvuju sa svojim kolegama u istraživanjima u ova dva međunarodna eksperimenta, svojim dosadašnjim radom dali su doprinos i ovom otkriću.

Prema saopštenju CERN-a, oba tima predala su svoje rezultate.

- Provera pretpostavke da se "higs" raspada na dva botom kvarka je od ključnog značaja za modernu fiziku, jer rezultati mogu ili da sasvim uzdrmaju sadašnje teorije i ukažu na novu fiziku ili da potvrde standardni model, koji je zasnovan na ideji da Higsovo polje "daje" masu kvarkovima i drugim elementarnim česticama - podatak je iz saopštenja CERN.

Pročitajte još: CERN: Zaista pronađen Higsov bozon

Prema standardnom modelu fizike elementarnih čestica, čak 60 odsto vremena Higsov bozon se raspada upravo na nekoliko botom kvarkova. Nakon toga je primenjena izuzetno složena statistička analiza, da bi na kraju oba tima izmerila brzinu raspada "higsa" sa velikim statističkim nivoom poverenja (većim od "5 sigma"). Dobijeni rezultati su u saglasju sa predviđanjem standardnog modela.

Prema rečima Džoela Batlera, portparola CMS kolaboracije, izvrsne perfomanse akceleratora LHC uz moderne tehnike mašinskog učenja omogućile su postizanje ovog rezultata ranije nego što su to očekivali.



ISTORIJSKO OTKRIĆE

DVA međunarodna eksperimenta na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u, ATLAS i CMS, objavili su nezavisno 4. jula 2012. istorijsko otkriće Higsovog bozona, tada jedine čestice koja je nedostajala u vladajućoj teoriji standardnog modela - podseća dr Adžić. - Otkriće Higsovog bozona, na koje se čekalo skoro pola veka, pošto je prvi put u ovoj teoriji predviđeno njegovo postojanje, a gde su srpski fizičari dali značajan doprinos, izazvalo je tada izuzetnu pažnju i odjek u gotovo svim državama sveta.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

milan

29.08.2018. 10:17

@jo pariz - Opet bi neki zaludjeni da spalju na lomacu sve one cije nauke ne razumeju

xs

29.08.2018. 00:05

@Pop - Osnovna ideja je , kako mi se cini, slijedeca. Postoje atomi , od kojih spajanjem nastaju molekule. Isto tako sami atomi, tj. elementarne cestice sastoje se od subatomskih cestica ( kvarkova na pr.). Ali to sve se dogadja uz odredjene energetske uslove. Ovo u cemu se ovdje prica objavljuje se u casopisima iz domene fizike visokih energija.

xs

29.08.2018. 00:43

@Pop - Standardni model nam otprilike govori da u svijetu postoje tri osnovne sile : gravitacijska, slabe nuklearne sto je isto kao i elektromagnetske, i jake nuklearne sile.

Joe

29.08.2018. 05:42

Posle 50+ godina neko treba konacno da odredi nase nazive za vrste kvarkova. Bili bi valjda gornji i donji, cudni i ocaravajuci i povrsinski i dubinski. Cini mi se da nazivi na engleskom nisu bas najsretnije izabrani - up/down i top/bottom, pa to mu dodje skoro isto. Bottom kvark naveden u tekstu se oznacava kao b kvark od bottom, ali i od beauty - lepota (eng.). Zato predlazem da se kod nas zove lepi kvark. Ako ce biti lakse zapamtiti setite se Lepe Brene ;)

Spin

29.08.2018. 08:46

Stvar je svetskoistorijskog značaja. Nije isto da li se ovaj bozon deli, menja status ili razgraničava. Problem mora da se reši sada ili nikada. Stvar treba da se internacionalizuje ili bar europeizuje, da se uspostavi monitoring i odabere posrednik ili posrednica. Mogerinijeva nije podobna. Dosta joj je Vučića i Tačija. A tu su i UN, poglavlje 7 i razne rezolucije. TU je naravno i politički kozmetičar Noam Čomski. Kad bi mogao da se postigne bilo kakav kompromis, to bi bilo najbolje.

joca

29.08.2018. 10:14

@Spin - Sta pricas bre jer te nije sramota da se brukas. Pa CERN je vec internacionalizovan! Medju drzavama osnivacima bile su belgija, danska, francuska, nemacka, grcka, italija, norveska, velika britanija, svedska, svajcarska i cak nasa jugoslavija (do 1962), sad su pored njih clanice i austrija, spanija, portugal, bugarska, rumunija, finska i mnoge druge. Mogao si bar na wikipediju pre nego sto si poceo da lupetas! Kakve veze bre ima veze Taci, Vucic, Comski i Mogerini?!!