Najnovije vesti
Vesti Svet
Matis: SAD nemaju planove da suspenduju još zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom

Matis: SAD nemaju planove da suspenduju još zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom

Sjedinjene Američke Države nemaju planove da suspenduju još zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom, izjavio je danas američki ministar odbrane Džejms Matis.

Džejms Matis09 fallujah foto Wikipedia Foto: Wikipedia
Džejms Matis09 fallujah foto Wikipedia

Matis je podsetio da su SAD obustavila pojedine velike vežbe u znak dobre volje zbog pregovora sa Severnom Korejom, ali da su neke druge vežbe nastavljene.

"Kao što znate, preuzeli smo korak da obustavimo nekoliko najvećih vežbi kao meru dobre volje, proizašlu iz samita u Singapuru. U ovom trenutku nemamo planove da suspendujemo još vežbi", rekao je Matis novinarima, dodajući da još nisu donete nikakve odluke o održavanju velikih vojnih vežbi za narednu godinu.

Govoreći o Turskoj, Matis je rekao da su SAD zabrinute zbog turske nabavke ruskog sistema raketne odbrane koji, kako je rekao, ne može da bude integrisan u NATO.

SAD su već upozorile Tursku da bi toj zemlji mogle da budu uvedene sankcije i da bi njena nabavka bobrenih aviona kompanije "Lokid Martin" bila ugrožena, ako Ankara ne odustane od planova da nabavi sistem raketne odbrane, podseća Rojters.

"Očito, tursko uvođenje ruskog protivvazdušnog, protivraketnog sistema u zemlju NATO, mi to ne možemo da integrišemo u NATO. Da, to nas se tiče i mi to ne preporučujemo", rekao je Matis.

Rusija je nedavno najavila da će sledeće godine započeti isporuku Turskoj svog naprednog sistema raketne odbrane S-400.

Matis se osvrnuo i na situaciju u Siriji, navodeći da su SAD nedavno razgovarale sa Rusijom o upotrebi hemijskog oružja u toj zemlji, nakon što su se pojavili navodi medija da Sirija premešta hemijsko oružje u oblast pod kontrolom pobunjenika, koju vlada pokušava da vrati pod svoju kontrolu.

"Videli ste da je naša administracija dvaput reagovala na upotrebu hemijskog oružja. Uveriću vas da Stejt department aktivno komunicira, da je nedavno imao aktivnu komunikaciju sa Rusijom kako bi je angažovao u sprečavanju toga...Komunikacija je u toku", rekao je američki ministar odbrane.